Robot James helpt coronapatiënten in isolatie om contact te houden met vrienden en familie

In het Antwerpse Middelheimziekenhuis hebben ze een robot in gebruik die patiënten in strenge isolatie moet helpen om contact te houden met vrienden en familie. “De robot wordt aangestuurd door onze verpleegkundigen om eigenhandig de kamer van een patiënt binnen te gaan en hij helpt hen dan om een videogesprek te starten”, zegt Fatima Van Loon van ZNA Middelheim

In het Middelheimziekenhuis in Antwerpen hebben ze er een nieuw personeelslid bij. Zijn naam is James en hij is een robot. Hij moet mensen met het coronavirus die geïsoleerd zijn, helpen om contact te houden met hun vrienden en familie. “James wordt aangestuurd via een tablet door de verpleegkundigen vanuit de verpleegpost”, zegt Fatima Van Loon van ZNA Middelheim. “Hij kan zelfstandig te kamer binnenrijden en helpt zo de patiënt om een videogesprek te starten.”

Minder belastend voor personeel

Bij ZNA Middelheim vinden ze dit belangrijk, omdat geïsoleerde patiënten om die manier toch contact kunnen houden met vrienden en familie. Ook voor het verplegende personeel heeft dit voordelen. “Door een robot te gebruiken, moeten verpleegkundigen niet altijd de kamer van een besmette patiënt betreden. Dat is voor hen ook minder belastend.”

Niet alleen patiënten die besmet zijn met corona kunnen de robot gebruiken. “Het is de bedoeling dat binnenkort ook patiënten op onze geriatrische afdeling via James contact kunnen houden met vrienden en familie”, aldus Van Loon.

 

Meest gelezen