San en Annie bijvoorbeeld in hun Andalusisch spookdorpje.
VRT

Speciale uitzendingen van "Eviva España" en "Komen te gaan": Spaanse droom verandert en de laatste groet via videochat

Eén is momenteel bezig met de opnames van specials naar aanleiding van de coronamaatregelen. Annemie Struyf zoekt contact met haar gasten uit "Eviva España" die in Spanje hard door de crisis getroffen worden. Is hun Spaanse droom nu veranderd in een nachtmerrie, vraagt Struyf zich af? En de special van "Komen te gaan" volgt begrafenisondernemers in ons land, want het virus heeft een impact op hun vak en op de rituelen van afscheid nemen. Hoe gaan zij daarmee om?

Het coronavirus houdt lelijk huis in België, maar ook elders in de wereld. Vanuit Spanje, waar vele Belgen een nieuwe thuis hebben gevonden, komen elke dag hallucinante verhalen en cijfers. Een jaar geleden ging Annemie Struyf in "Eviva España" op bezoek bij landgenoten met een Spaanse droom. Nu vraagt ze zich af hoe het met hen gaat en of hun droom geen nachtmerrie dreigt te worden.

Vanuit de lege VRT-redactie zoekt Struyf hen allemaal terug op. Ze skypet met haar gasten en de gasten op hun beurt worden volwaardige reportagemakers van hun eigen leven. Ze filmen zichzelf en elkaar, en tonen wat het coronavirus met hun leven en hun droomland heeft aangericht. De Belgen in Spanje spreken openlijk hun angst en verdriet uit, maar ook hun vechtlust en hoop.

De special "Eviva España" wordt uitgezonden op dinsdag 21 april.

Schipperen tussen social distancing en troost

Eén en Woestijnvis werken momenteel ook aan een special van "Komen te gaan". De reeks volgt enkele vertrouwde begrafenisondernemers uit de vorige reeks, die elk op hun eigen manier in het vak en in het leven staan.

Want terwijl in de ziekenhuizen een hevige strijd wordt gevoerd om levens te redden, neemt de druk ook bij de begrafenisondernemers toe. Voor hen is het geen evidentie om de gangbare afscheidsrituelen aan te passen. Ze organiseren nu uitvaarten die voor iedereen veilig en "coronaproof" zijn. Geen warme knuffel of handdruk meer, maar een laatste groet via videochat. 

Uitzenddatum van de special "Komen te gaan" volgt nog.

VRT

Meest gelezen