Pixabay

Uitvaarten in parochies van bisdom Antwerpen gratis in deze coronatijden

De parochies van het bisdom Antwerpen zullen geen kosten aanrekenen voor uitvaarten die plaatsvinden in tijden van corona. “We kunnen op dit moment niet onze vaste service aanbieden, dus zou het eigenaardig zijn om wel de volledige kosten aan te rekenen”, zegt bisschop Johan Bonny.

In tijden van corona mogen tijdens begrafenisceremonies maximaal vijftien mensen aanwezig zijn. “Wij kunnen op dit moment geen normale service verlenen”, zegt bisschop Johan Bonny. “De Liturgie is beperkt. Zo mag er bijvoorbeeld geen koor aanwezig zijn en ook het aantal medewerkers tijdens de begrafenisplechtigheid is beperkt.”

Het zou eigenaardig zijn dat op het moment dat bijna alles stilligt, behalve de uitvaarten, wij wel onze volledige inkomsten zouden hebben

Johan Bonny, bisschop van Antwerpen

Daarom besliste het bisdom van Antwerpen dat er voorlopig geen kosten aangerekend zullen worden voor uitvaarten in de kerk.  “Er zijn zo veel mensen die uren vrijwilligerswerk doen. Denk maar aan leerkrachten die vele uren achter hun computer zitten om leerlingen individueel of in groep te begeleiden of aan verpleegkundigen die tot op hun tandvlees gaan om zieken bij te staan. Als kerk willen we daarom solidair zijn. Het zou eigenaardig zijn dat op het moment dat bijna alles stilligt, behalve de uitvaarten, wij wel onze volledige inkomsten zouden hebben,” aldus Bonny.

"Kerkraad moet creatief zijn"

Bij begrafenissen zullen er wel altijd vaste kosten zijn, maar Bonny hoopt dat de kerkgemeenschap en de parochies die zullen dragen. “Ik vergelijk het met een restaurant. Of daar nu vijf of vijftig mensen zitten, er zullen altijd vaste kosten zijn. Bij ons gaat dat bijvoorbeeld om verwarming of elektriciteit. Ik denk dat onze mensen een hart hebben dat gul genoeg is en een verstand dat slim genoeg is om mee een oplossing te vinden. De kerkraad zal net zoals iedereen nu creatief genoeg moeten zijn om te zien hoe ze bij de afrekening op het einde van het jaar de eindjes aan elkaar kunnen knopen.”

Meest gelezen