Erika Vlieghe voorzitter van expertengroep voor exitstrategie coronaregels: wanneer is België klaar voor versoepeling?

De werkgroep GEES met experten die de "exitstrategie" voor de coronamaatregelen moet ontwikkelen, is samengesteld. Viroloog Erika Vlieghe zal die voorzitten, zo meldt premier Sophie Wilmès (MR). In Denemarken en Oostenrijk wordt al een voorzichtig begin gemaakt met een versoepeling van die maatregelen. Om dat voorbeeld te kunnen volgen in ons land is het nog wat te vroeg zegt epidemioloog Pierre Van Damme in "De wereld vandaag". 

Nu de cijfers over de coronacrisis in ons land langzaam de goede richting uitgaan, wordt het tijd om na te denken over een exitstrategie: wanneer kunnen we welke maatregelen versoepelen.

De werkgroep met experten die deze strategie moet ontwikkelen, is samengesteld. Het doel van de werkgroep, de "GEES", is een strategische visie te ontwikkelen voor de periode waarin de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus versoepeld zullen worden. Erika Vlieghe zal de GEES voorzitten, meldt premier Sophie Wilmès.

Wilmès had de oprichting van de expertengroep vorige week aangekondigd. De leden moeten "op een technische manier werken aan de graduele ontsluiting van ons land op basis van hun expertise, met name op epidemiologisch vlak. Ook de economische en sociale aspecten van deze overgangsperiode zullen worden besproken", luidt het in een mededeling.

Naast voorzitter Vlieghe zijn ook viroloog Marc Van Ranst en interfederaal woordvoerder Emmanuel André lid van de expertengroep. Daarnaast zijn gouverneur van de Nationale Bank Pierre Wunsch en ondernemer Johnny Thijs van de partij.

Andere leden zijn jurist Inge Bernaerts, professor economie Mathias Dewatripont, hoofdonderzoeker Marius Gilbert van het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk onderzoek, biostatisticus Niel Hens en Céline Nieuwenhuys van de Federatie van de Bicommunautaire Maatschappelijke Diensten.

Bekijk hieronder een gesprek met Erika Vlieghe in "De afspraak" en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Wanneer kan België Denemarken en Oostenrijk achterna gaan?

In Oostenrijk en Denemarken worden de eerste voorzichtige stappen in die richting gezet, maar wij zijn nog niet zo ver, zegt Van Damme. 

De hospitalisatiecijfers gaan wel in de goede richting, maar die moeten de volgende dagen bevestigd worden. "Dat is een eerste vereiste. Voorlopig blijven we natuurlijk alle maatregelen handhaven. We moeten de bevolking daarbij duidelijk maken dat het allemaal zin gehad heeft."

"Nadien gaan we dan zoals in Denemarken en Oostenrijk kunnen nadenken over hoe we het langzaam aan kunnen loslaten. Dat kunnen we maar als onze ziekenhuizen dat aankunnen en tegelijk moeten we het virus dat nog circuleert,  kunnen opsporen via testen en via contactopsporing, bijvoorbeeld via een correcte app", stelt Van Damme. 

Om te bepalen hoe een exitscenario er dan precies kan uitzien is het belangrijk om te weten hoeveel mensen er immuun zijn tegen de ziekte. Daar lopen momenteel studies rond. "Dat zal helpen om bepaalde beslissingen te nemen. Als we zien dat dat vooral bij kinderen is, kunnen bijvoorbeeld in eerste instantie de scholen geleidelijk weer open gaan", zegt Van Damme.

"Maar het dagelijks monitoren van de infectie, wat we meer en meer gaan doen met te testen, moet ons daarin begeleiden. We willen niet dat we plots die maatregelen loslaten, waarna dan blijkt dat we twee weken nadien opnieuw met dezelfde problemen zitten op niveau van ziekenhuiscapaciteit", besluit Van Damme. 

Meest gelezen