Senne en Zoë uit "wtFOCKdown".

Reeks "wtFOCK" is "wtFOCKdown" om coronaboodschap bij jongeren over te brengen: personages filmen zelf thuis

De populaire jongerenreeks "wtFOCK" is na drie seizoenen terug. Het vierde deel heet deze keer wel "wtFOCKdown". De personages bevinden zich in volle coronacrisis en blijven dus ook in hun kot. ""wtFOCK" is sinds het begin real-life en real-time. Een verhaallijn die inspeelt op de actualiteit is een must", vertellen de makers. Zij beseffen dat jongeren een moeilijk te bereiken groep zijn op tv en verwerken de coronamaatregelen in "wtFOCKdown" om de boodschap over te brengen, zonder betuttelend over te komen.

"WtFOCK"? Is een reeks van SBS (Vier en Vijf) en Telenet, en volgt het reilen en zeilen van een groepje tieners. Het is gebaseerd op de Noorse hitserie "Skam". Concept: dagelijks worden korte video's online gezet op het moment dat de scène plaatsvindt. Daardoor weten kijkers niet wanneer de volgende clip online komt. Aan het einde van de week worden de video's gebundeld in een volledige aflevering die daarna ook aangeboden wordt bij SBS en Telenet.

Alle personages hebben ook Instagramaccounts waarop extra foto's en filmpjes worden gelost, wat de grens tussen realiteit en fictie filterdun maakt. De serie bereikte de vorige drie seizoenen gemiddeld 400.000 kijkers per week, waarvan 60 tot 70% tot de leeftijdscategorie 15-25 jaar behoorde. 

"WtFOCKdown" startte onverwachts op 1 april (start- en einddata van een seizoen worden nooit bekendgemaakt om de hype te voeden), maar al snel bleek dat het géén grap was. En verrassing: de personages zitten - net als u en ik - in "lockdown" thuis. Hun doen en laten kan gevolgd worden via de communicatie die ze zelf met elkaar hebben: ze hebben videocalls, nemen video's op, posten stories.

 Wij denken dat "wtFOCKdown" de eerste socialdistance-dramareeks ter wereld is

de makers

"De Noorse "Skam"-verhaallijnen zijn een leidraad, maar we proberen altijd in te spelen op de leefwereld van de Vlaamse jongeren, hun realiteit primeert. En dit resulteert nu in wat wij denken dat de eerste socialdistance- dramareeks ter wereld is", leggen de makers aan onze redactie uit.

(lees voort onder de Instagrampost van een "wtFOCKdown"-personage)

"We blijven inspelen op de leefwereld van jongeren. Hoe gaan zij hier mee om? Wat met hun liefjes? We proberen zo de coronamaatregelen impliciet over te brengen (zie screenshot onderaan) aan hen die blijkbaar moeilijk te bereiken zijn, zonder daarbij belerend te zijn." (Eerder liet viroloog Marc Van Ranst weten dat de adviezen van wetenschappelijke experts helaas niet alle jongeren bereiken, red.)

De productie van "wtFOCKdown" verloopt nu helemaal anders, want voor de opnames moeten de coronamaatregelen in acht genomen worden. Dat wil zeggen dat acteurs (thuis) zelf filmen, waar er vroeger een hele filmploeg aan te pas kwam. Ook de regisseur en monteurs werken van thuis uit. Het scenario wordt dagelijks aangepast aan de realiteit.

Meest gelezen