© VRT 2020

Leen Dendievel uit Kortrijk over haar nieuw tv-programma Kinderwens

Vanavond kan je op Eén kijken naar Kinderwens: een gloednieuw programma met Leen Dendievel uit Kooigem bij Kortrijk. Zij gaat in drie afleveringen onderzoeken waarom de meeste mensen kinderen willen en anderen dan weer niet.

Actrice Leen Dendievel (36) heeft zelf geen kinderen. "En? Wanneer begin je eraan? Dat is de vraag die ik vaak hoorde toen ik ongeveer 30 jaar oud was", zegt ze tijdens een interview met Radio 2 West-Vlaanderen. "Ondertussen stelt niemand uit mijn familie of naaste omgeving nog die vraag. De pers stelt die vraag wel nog altijd. Dan antwoord ik dat ik pas aan kinderen begin als ik het voel. En voorlopig voel ik het nog altijd niet. Meestal vroeg de journalist dan ook nog waarom ik het niet voelde. Ja, dan begin je automatisch na te denken. Ik kwam tot de conclusie: waarom moet ik in godsnaam iets voelen? Waarom maken mensen kinderen? Zo is het idee ontstaan om er een programma rond te maken."

"Het programma vertrok eigenlijk vanuit verschillende vragen: waarom maken mensen kinderen? Wat is de noodzaak? Wat is de zin van een kind? Van waar komt de drang naar kinderen? Wat is de biologische klok? Ik ben dankzij die vragen in contact gekomen met mensen in allerlei situaties. Koppels die er bijvoorbeeld laat aan begonnen zijn of die er als vrouw en vrouw aan begonnen zijn. Ook adoptie en ivf-behandelingen komen in het programma aan bod."

Taboe

"Op heel veel aspecten rond het krijgen van kinderen rust er nog een taboe", zegt Dendievel. "Zeker als het niet in het normale plaatje van man en vrouw past. Ik merk wel dat alle verhalen één rode draad hebben: alles wordt met gevoel gedaan. Er bestaat niet iets als juist of fout. Alles draait rond het gevoel. En daar moet begrip voor worden getoond."

"Ik heb geen ouders gevonden die spijt hebben van hun kinderen. Nochtans ben ik er zeker van dat ze bestaan. We brengen wel een getuigenis van een moeder die zegt dat ze het ouderschap veel moeilijker vindt dan verwacht. Ze klaagt aan dat niemand haar daarvoor verwittigd heeft en alleen maar over de roze wolk kon babbelen. Zij had dat gevoel van die roze wolk helemaal niet. Meer nog: ze vindt het niet zo leuk om mama te zijn, omdat ze alleen maar mama is en niet meer kan zijn dan dat."

Kinderwens vanaf dinsdag 7 april op Eén om 21.25 uur.

Meest gelezen