Videospeler inladen...

Australische topkardinaal Pell is weer vrij: hoogste rechtbank vernietigt veroordeling kindermisbruik

De Australische kardinaal George Pell (78) is als een vrij man de gevangenis buitengestapt, drie uur nadat het Australische Hoogerrechtshof hem had vrijgesproken van kindermisbruik. Pell heeft één jaar uitgezeten van zijn initiële straf van zes jaar. 

Pell werd in maart vorig jaar veroordeeld tot zes jaar cel wegens seksueel misbruik van twee 13-jarige misdienaars, in een kathedraal in Melbourne, in de loop van de jaren 90. De voormalige aartsbisschop van Melbourne en Sydney was later ook schatbewaarder van het Vaticaan, de man die de centen beheerde. Zo stond hij ook bekend: als een bankier-bureaucraat, eerder dan als een spirituele voortrekker.  Pell werd door zijn positie wel eens "de nummer 3 van het Vaticaan genoemd", al valt daarover te discussiëren. 

De vrijspraak van Pell kwam als een verrassing, na drie jaar juridisch getouwtrek. Het hoogste gerechtsorgaan van het land oordeelde dat niet met zekerheid te zeggen valt dat de beschuldigingen kloppen. In wat de slachtoffers hebben verteld, ziet de rechtbank (zeven rechters oordeelden unaniem)  onvolkomenheden en wazige plekken. Dat deed hen twijfelen aan de juistheid van de beschuldigingen. En zo ging Pell vrijuit. 

Pell heeft sinds de beschuldigingen er kwamen, in 2016, altijd zijn onschuld volgehouden. Hij noemde de beschuldigingen  "een fantasie" en "schandelijke onzin". Vorige zomer was Pell tegen zijn veroordeling in beroep gegaan bij een rechtbank van de deelstaat Victoria, maar die verwierp zijn aanvraag. Nu haalt hij wel zijn gram, op het hoogste niveau.

Woord tegen woord

Pell was vorig jaar de hoogste katholieke geestelijke ooit die werd veroordeeld voor kindermisbruik. Hij werd door één man beschuldigd, maar er waren verder geen getuigen én er was geen fysiek bewijsmateriaal. Ook geen verklaring van de tweede misdienaar die misbruikt zou zijn geweest. Die man stierf al in 2014 na een overdosis, dus nog vóór Pell beschuldigd werd. De rechtszaak draaide uiteindelijk uit op "woord tegen woord".  Pell verloor. Tot nu.

Ik wil niet dat mijn vrijspraak bijdraagt aan de pijn en bitterheid die velen voelen 

George Pell

Kardinaal Pell verliet al enkele uren na het vonnis de gevangenis, richting zijn nieuwe verblijfplaats. En deelde dit mee: "Ik wil niet dat mijn vrijspraak bijdraagt aan de pijn en bitterheid die velen voelen. Er is al pijn en bitterheid genoeg. Vraag was of ik deze vreselijke misdaden had gepleegd, en dat heb ik niet."

Ook paus Franciscus reageerde al. Toch volgens sommigen. In zijn dagelijkse ochtendmis sprak hij: "Ik bid voor al diegenen die lijden door onjuiste veroordelingen, die ingegeven zijn door onverzettelijkheid tegen hen."

Maar Franciscus heeft nooit eerder gereageerd op de hele zaak, hij wil niet spreken vooraleer alle burgerrechterlijke procedures zijn uitgeput. Dus zou het vreemd zijn dat hij het nu wél doet. Want er is nog altijd beroep mogelijk, en je kan ervan uitgaan dat dat ook zal gebeuren.

De voorbeden, die de paus brengt in zijn matinale misviering, liggen nu eenmaal vast, ze zijn gebaseerd op het Evangelie. Zeker ook in deze Goede Week. En vandaag ging het over het verraad van apostel Judas Iskariot. Vandaar misschien of wellicht de woorden van Franciscus. 

"Big news" in Australië

De zoveelste episode in de zaak-Pell is groot nieuws in Australië, het sloeg in als een bom. Omdat het zo verrassend was, maar ook omdat kindermisbruik zo gevoelig ligt. Veel verontwaardigde reacties dan ook her en der, vooral van (verenigingen van) slachtoffers van seksueel misbruik.

"Dit maakt ons triest en bedroefd, het is zeer emotioneel voor ons, maar we moeten blijven strijden tegen het onrecht", klinkt het bij Life Fence Movement. 

De hoogste rechtbank heeft beslist en dat moeten we respecteren

Scott Morrison, eerste minister van Australië

Hier en daar vind je op Twitter verdedigers van Pell, voor wie recht is geschied. Maar voor de rest lees je talloze aanvallen met verwensingen en ongepolijste woorden als "pedofiel" en "verkrachter". Het hele dossier-Pell laat niemand onberoerd.

Ook de eerste minister van Australië, Scott Morrison, regaeerde al: "Voor veel Australiërs roept dit nare herinneringen op, de pijn en de tranen keren terug. Ik leef mee. Maar de hoogste rechtbank van het land heeft beslist. En dat moeten we respecteren."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen