AZ Herentals recycleert schorten 

Om het dreigende tekort aan schorten in het ziekenhuis op te vangen, bedacht het AZ Herentals een techniek om wegwerpschorten te kunnen hergebruiken. Een unieke procedure die ze graag delen met de zorgsector.

Er is niet alleen een tekort aan mondmaskers, er is ook grote nood aan schorten. Want wie patiënten verzorgt die besmet zijn met het coronavirus, draagt een mondmasker,  handschoenen en een schort om zich te beschermen.  Omdat het moeilijker wordt om schorten geleverd te krijgen, is er een acuut tekort aan dat materiaal in de zorgsector. Het AZ Herentals heeft daarom een techniek bedacht om wegwerpschorten te hergebruiken.

Droge lucht en warmte

Elke voormiddag laden de medewerkers van de dienst sterilisatie de besmette schorten in één koelcel die daarna 72 uur dicht gaat. "De richtlijn van de overheid zegt dat besmet COVID-afval na 72 uur mag beschouwd worden als niet meer besmet", legt Liesbeth Plingers uit, facilitair directeur van AZ Herentals. "Daarop baseren wij ons om die 72uur te hanteren. Wij recycleren de niet bevuilde schorten op de verschillende covid-afdelingen. Dan hangen we die netjes op kapstokken en plaatsen die in een container. We zorgen ervoor dat er een lage luchtvochtigheid is van 20% en een hoge temperatuur van ongeveer 40 graden."

Na 72u worden de  schorten uit de container gehaald en in een andere container geplaatst, waar ze gedurende twee uur worden blootgesteld aan een desinfectie met waterstofperoxide.

Een week geleden was er een groot tekort aan schorten, en hebben we beslist om dit proces op te starten

Liesbeth Plingers, facilitair directeur van AZ Herentals

Minder afval

Met dit unieke proces worden elke dag zo'n  200 schorten gerecupereerd. Voor de techniek is er ook al interesse uit de zorgsector in andere provincies, en zelfs uit het buitenland. En er is een bijkomend voordeel, zegt  Liesbeth Plingers. "Wij maken heel veel afval op dit moment vanuit onze covid-afdelingen, en door schorten te recycleren, produceren we ook minder afval."

Meest gelezen