Man die bomen in het centrum van Eeklo zomaar omzaagde, krijgt lichtere straf in beroep

Een man die in juli van vorig jaar een zestal bomen omzaagde in het centrum van Eeklo heeft in beroep een lichtere straf gekregen. Hij kreeg in eerste aanleg een celstraf van 2 maanden en een boete van 480 euro. Nu krijgt hij een werkstraf van 60 uur en voorwaardelijke boetes van 1.248 euro in totaal.

Het was een vreemd zicht voor de Eeklonaars vorige zomer. In het centrum bleken plots 6 bomen omgezaagd te zijn. De politie ging op zoek naar de dader en een maand na de feiten kreeg ze de bomenvandaal in het vizier bij een ander onderzoek naar een drugszaak. De politie vond foto's van de omgezaagde bomen op een gsm.

Nieuwe kettingzaag

De dader kon niet anders dan bekennen en gaf als uitleg dat hij zijn nieuwe kettingzaag wilde uittesten. Hij gaf ook toe dat hij dronken was op het moment van de feiten. Hij had er niet beter op gevonden dan met zijn speedpedelec rond te rijden in het centrum van Eeklo, waar hij op zoek ging naar bomen om om te zagen. Buurtbewoners hoorden lawaai en verwittigden de politie, maar de man kon na een korte achtervolging toch ontkomen door een straat in te fietsen waar er wegenwerken aan de gang waren.

Te zware straf?

In eerste aanleg kreeg de man twee maanden uitstel en moest hij aan de stad Eeklo een schadevergoeding van ruim 8.000 euro betalen. De man vond de straf te zwaar en ging in beroep, hij  vroeg een opschorting van straf. Het hof van beroep kon hem de kwijtschelding van straf niet geven, omdat de raadsheren (nvdr een raadsheer is een rechter aan het arbeidshof) vonden dat die straf te licht zou zijn. Toch wil het hof de kansen van de man naar de toekomst toe niet afnemen en gaf hem daarom een werkstraf van 60 uur. 

De schade aan de bomen is nu berekend op 1.248 euro, een bedrag volledig met uitstel. Doet de man zijn werkstraf niet of niet goed, dan staat daar een gevangenisstraf van 3 maanden tegenover. Aan de stad Eeklo moet hij een vergoeding van 1.080 euro betalen. 

kasto80

Meest gelezen