Recyclageparken vandaag weer open... maar: "Kom alleen als het écht nodig is"

Vandaag openen de recyclageparken hun deuren weer, na drie weken sluiting. Wie zijn afval wilt afgeven moet zich wel aan enkele regels houden en rekening houden met drukte. Limburg.net roept op om alleen te komen als het noodzakelijk is. 

Ilse Luypaerts van Limburg.net wil het meteen gezegd hebben: "Kom alleen naar het recyclagepark als het écht noodzakelijk is." Ze vraagt aan de mensen om zelf in te schatten wat noodzakelijk in dit geval betekent want iedereen zit in een andere situatie. "Je kan meer stockeren als je groot woont dan op een klein appartement. Mensen die hun huis leeg moeten maken omdat ze verhuizen, hebben bijvoorbeeld ook meer reden om naar het containerpark te komen." 

Filebarometer

Limburg.net verwacht dat het hoe dan ook druk zal zijn en er files zullen ontstaan. Daarom starten ze om 9 uur met een filebarometer. Zo kunnen mensen thuis online zien of er file staat en hoe lang die is. Maar dat is niet het enige. "We maken ook gebruik van historische gegevens om per half uur aan te geven hoe druk het normaal zou zijn. Zo kunnen mensen beter inschatten wat de 'goede' momenten zijn om te komen." 

We raden aan om niet om 9 uur te komen, maar eerder later op de dag

Ilse Luyaerts, Limburg.net

Dat mensen veel thuis zijn, verandert volgens Luypaerts weinig aan de populaire uren: "We zien bijvoorbeeld dat de drukke momenten op zaterdagen te vergelijken zijn met weekdagen. Veel mensen komen bijvoorbeeld graag als het park open gaat. We raden aan om niet om 9 uur te komen, maar eerder later op de dag."

Geen asbest

Afstand houden blijft erg belangrijk zegt Luypaerts: "Houd je aan de regels en bewaar afstand. Wacht in de auto als het kan. Gooi één per één dingen in de containers en ga er niet allemaal tegelijk voor staan. Omdat het druk zal zijn vragen we ook aan de bezoekers om hoffelijk te blijven."

Door het coronavirus zijn er nog enkele praktische zaken waar je rekening mee moet houden. "Je kan geen asbest komen afgeven en betalen op het park zal ook niet gaan. Je krijgt een ticket mee naar huis waarop alle gegevens staan om thuis te kunnen betalen. Dat doen we om het risico op besmetting te verkleinen. Er is ook maar één bezoek per 14 dagen toegestaan." Wie naar het recyclagepark trekt voor bijvoorbeeld vuilzakken of compost is eraan voor de moeite want er wordt niets verkocht. 

Omdat niet alle recyclageparken door Limburg.net beheerd worden is het belangrijk dat je thuis even de regels van het containerpark bij jou in de buurt online opzoekt. Dat kan op website van de gemeente. Zo vermijd je dat je voor verrassingen komt te staan. 

Meest gelezen