Dramatische Pasen voor chocolatiers: "We zijn open, maar hebben amper klanten"

Chocolatiers krijgen door de coronacrisis veel minder klanten over de vloer, al zijn ze wel open. Zeker met Pasen voor de deur is dat een gemiste kans: "Voor chocolatiers is de paasperiode normaal gezien een erg drukke periode", vertelt Guy Gallet van Choprabisco, de Koninklijke Belgische Vereniging van de Chocolade-, Praline- Biscuiterie- en Suikergoedindustrie, bij "De inspecteur" op Radio 2. "Deze coronacrisis kan qua tijdstip voor onze sector eigenlijk niet slechter vallen. Maar chocolatiers mogen effectief open zijn. Dus een warme oproep om er zeker eens langs te gaan."

Creatieve oplossingen

Ook chocolatiers hebben het moeilijk tijdens de coronacrisis. "Wij bevinden ons vaak op toeristische locaties, maar daar is nu niemand", zegt Dominique Persoone van The Chocolate Line bij "De inspecteur" op Radio 2. "Technisch gezien zijn wij een voedingswinkel en mogen wij open blijven, maar veel klanten komen er niet over de vloer. Wij hebben de deuren dan ook maar tijdelijk gesloten." Veel chocolatiers bieden daarom de mogelijkheid aan om paaschocolade online of telefonisch te bestellen. 

Ik heb alcoholgel en pralines geschonken aan ziekenhuizen en huisartsen in de buurt. We moeten elkaar blijven helpen.

Dominique Persoone van The Chocolate Line

"Wij proberen een creatieve oplossing te zoeken en werken onder andere samen met een bloemist die onze chocolade aan huis levert", vertelt Persoone. "Wij hebben een paasmand samengesteld die wij verkopen met een fikse korting en hopen zo toch de kosten van onze basisgrondstoffen te kunnen recupereren. Meer zal er niet in zitten dit jaar. Paaseitjes en haasjes in chocolade zijn te fragiel om per post op te sturen, dat heeft geen zin. Heel ons paasseizoen is naar de vaantjes. In elke sector zijn er wel problemen, maar voor ons is dit echt een drama."

Not without my chocolate

"Voor chocolatiers is de paasperiode normaal gezien een erg drukke periode", vertelt Guy Gallet van Choprabisco. Dat is de Koninklijke Belgische Vereniging van de Chocolade-, Praline- Biscuiterie- en Suikergoedindustrie. "Deze coronacrisis kan qua tijdstip voor onze sector eigenlijk niet slechter vallen. Maar chocolatiers mogen effectief open zijn. Dus een warme oproep om er zeker eens langs te gaan."

Deze coronacrisis kan qua tijdstip voor onze sector eigenlijk niet slechter vallen.

Guy Gallet van Choprabisco

Er zijn vorige week een aantal compensatiepremies beloofd voor winkels die toch open blijven. "Dat maakt voor onze winkels zeker een verschil. Dat is een belangrijk duwtje in de rug voor alle chocolatiers. Het zware verlies van de paasverkoop en de grote overschotten in de stocks zullen door die compensatie wat verzacht worden."

"Check zeker bij je lokale chocolatier wat zijn alternatieven zijn. Misschien kan je wel online of telefonisch bestellen." Chocoladeproducent Callebaut lanceert ook 'Not without my chocolate', een website waarop je online chocolade of een geschenkbon voor later kan bestellen. Paaseitjes rapen in de tuin van oma en opa kan dit jaar dus niet, maar chocolade kopen wél.

Meest gelezen