HANS PUT

Gedragstherapeut over drukte recyclageparken: "Bewijst dat je mensen moet voorbereiden op versoepeling van maatregelen"

De heropening van de recyclageparken heeft vandaag veel drukte veroorzaakt. Eerder riepen de beheerders van de parken op om alleen te komen als dat noodzakelijk was, maar toch was het aanschuiven geblazen. Gedragstherapeut Michaël Hilderson is niet verrast door de stormloop. 

"Dat veel mensen ondanks de richtlijn naar het containerpark trekken is niet te wijten aan een gebrek aan gezond verstand", zegt gedragstherapeut Michaël Hilderson uit Zutendaal bij Radio 2 Limburg. "Dat vind ik te verwijtend. De richtlijnen zijn niet perfect en zullen nooit perfect zijn. Een regel is geen afspraak. Mensen lossen hun eigen behoeftes in. Het is een natuurlijke reflex van zelfbehoud."

Mensen gaan hun gedrag niet aanpassen, gewoon omdat zij de situatie kennen
Michaël Hilderson, gedragstherapeut

Maatregelen opleggen om drukte te vermijden zullen volgens Hilderson nooit voldoende zijn. Het komt erop aan om een draagvlak te creëren bij de mensen zodat zij daardoor hun gedrag aanpassen. "We moeten ons allemaal voorbereiden op de versoepeling van de maatregelen. En het is belangrijk dat die versoepeling op een gedoseerde manier gebeurt. De politiek moet zorgen voor een draagvlak. Mensen gaan niet gewoon hun gedrag veranderen omdat zij kennis van de situatie hebben. Dat is eigen aan mensen." 

Affectieve beleving

Hilderson legt uit dat mensen hun gedrag vooral aanpassen als zij zelf voelen dat dat belangrijk is. "Mensen denken altijd dat ze niet zelf ziek zullen worden. Het is pas als een dierbare ziek wordt of overlijdt dat we ons doen en laten veranderen. Dat is de affectieve beleving van hetgeen er momenteel ook aan het gebeuren is." 

"De politici moeten beseffen dat regels en maatregelen niet altijd een afspraak zijn", besluit Hilderson. "Een afspraak maak je op basis van een duidelijk draagvlak. De politiek moet de mensen nu opvoeden en begeleiden om de context van de maatregelen juist in te schatten en om zich te houden aan wat de wetenschap ons zegt." 

In "De wereld vandaag" op Radio 1 liet ook Bram Vervliet, hoofddocent psychologie aan de KU Leuven, zijn licht over de drukte in de recyclageparken schijnen. Dat gesprek kunt u hieronder beluisteren:

foto: Limburg.net

Meest gelezen