Foto: Tuinbouwschool Melle

Geen paasvakantie voor de leraars van de tuinbouwschool in Melle: door corona moeten ze nu zelf opdraven om dieren en planten te verzorgen

Tijdens deze paasvakantie moeten de leerkrachten van de tuinbouwschool in Melle zelf de taken opnemen, die normaal door de leerlingen gebeuren. Die mogen door de coronamaatregelen niet naar school komen. Uitgerekend in deze periode is het extra druk, omdat er gezaaid en geplant moet worden. Ook de dieren hebben verzorging nodig.

Tijdens vakantieperiodes zijn het normaal de leerlingen die alles draaiende  houden in de tuinbouwschool van Melle. Zo verzorgen ze de planten, voederen ze de dieren en mesten ze de hokken uit. Maar door de corona-maatregelen moeten de leerlingen thuisblijven. “Daarom hebben we de leerkrachten moeten inschakelen”, vertelt Emma Teirlynck van de tuinbouwschool. “Elke dag zijn er een drietal vrijwilligers, die volgens een beurtrol de dieren komen verzorgen. Uiteraard respecteren ze hierbij de regels van de social distancing.”

De voorbije weken moesten alle taken door het voltallige lerarenkorps uitgevoerd worden, aangezien er geen leerlingen op school waren. Tijdens de vakantie worden enkel de meest noodzakelijke taken uitgevoerd.

Plant- en zaaiseizoen

Het is lente en dus volop plant- en zaaiseizoen: “Dat gebeurt nu door de leerkrachten plantkunde. De laatste weken kregen ze wel de hulp van de leerkrachten algemene vakken”, gaat Emma Teirlynck verder. “Samen zorgen ze ervoor dat alles blijft draaien, ook nu de leerlingen thuis zitten.”

Het opschorten van de lessen zorgt wel voor praktische problemen bij de opleiding. Daar zitten heel wat praktijkvakken tussen, die leerlingen moeilijk van op afstand kunnen oefenen. “We kunnen ze voor bepaalde handelingen wel filmpjes toesturen, maar bij heel wat zaken moet je gewoon je handen kunnen gebruiken”, legt Teirlynck uit. “Dat stelt ons nu voor problemen. Afhankelijk van de duur van de maatregelen moeten we hier nog een oplossing voor zien te vinden.”

Lenteverkoop nu digitaal

Ook de lenteverkoop is dit jaar geannuleerd. Normaal lokt die eind april honderden mensen, die er voordelig perkplantjes, bomen of plantgoed komen kopen. Hiervoor werkt de school aan een oplossing: “Onze ICT-afdeling is een webshop aan het maken, waarbij mensen de gewenste planten vooraf kunnen aankopen en betalen. Ze kunnen ze dan op afspraak komen afhalen, zodra de coronamaatregelen versoepeld worden”, vertelt Emma Teirlynck nog.

kasto80

Meest gelezen