Herstelhotels in Deinze en Gent bieden leegstaande bedden aan voor herstellende coronapatiënten

Twee herstelhotels in Deinze en Gent openen een aparte corona-afdeling waar coronapatiënten kunnen herstellen na hun ziekenhuisopname. De herstelhotels ontvangen mensen die moeten revalideren na een operatie. Doordat niet-dringende ingrepen tijdelijk worden uitgesteld, blijven er bedden over in de zorghotels. “De overige bedden houden we nu voor herstellende coronapatiënten”, zegt directeur Geert Stroobant. De coronapatiënten zijn volledig afgesloten van de andere gasten maar betalen evenveel voor het verblijf.

In de herstelhotels van Zorgdorpen verblijven normaal mensen die bijvoorbeeld herstellen na een heupoperatie. Doordat er nu minder ingrepen zijn in het ziekenhuis, blijven er bedden vrij die gebruikt kunnen worden voor herstellende coronapatiënten.

Op hotel na coronabesmetting

“Wij zijn de stap na het ziekenhuis, mensen komen hier herstellen na een ziekenhuisopname”, legt directeur Geert Stroobant uit. “Ziekenhuizen voeren momenteel geen dringende ingrepen uit, daardoor moeten er minder mensen herstellen en hebben wij bedden over.” De vrijstaande bedden worden niet onbenut gelaten. “We hebben ons geheroriënteerd en hebben nu een apart blok waar mensen kunnen herstellen na een coronabesmetting voor ze naar huis gaan.

In De Ceder in Deinze zijn er 13 bedden vrij voor herstellende coronapatiënten in het Leeuwenhof in Drongen bij Gent zijn er 16 kamers beschikaar.

(Lees voort onder de foto)

Zorgdorpen

Afgesloten verblijf

De opvang van coronapatiënten vraagt wel om extra maatregelen. “We hebben ons personeel in sneltempo bijgeschoold en hebben ondertussen voldoende beschermingsmateriaal gekregen”, aldus Stroobant. “De gasten die hier al zijn, blijven uiteraard volledig afgesloten van de gasten met het coronavirus. De twee groepen komen niet met elkaar in contact.”

Wel is het verblijf in de herstelhotels niet gratis, coronapatiënten betalen dezelfde prijs als andere gasten. “De prijs is 73 euro per dag maar daar zit een teruggave op via de mutualiteit. De teruggave hangt af van de mutualiteit, in totaal betaal je tussen de 35 en 50 euro per dag all-in.”

Zorgdorpen
kasto80

Meest gelezen