8 leden van Brusselse stadsbende die minderjarig meisje prostitueerden, vrijgelaten door onderzoeksrechter

Bijna alle verdachten van een beruchte Brusselse stadsbende die een minderjarig meisje zouden hebben geprostitueerd, zijn vrijgelaten. “De onderzoeksrechter heeft hen een drietal weken geleden vrijgelaten”, zegt advocaat Ofelia Avagian. Enkel de hoofdverdachte zit nog in de cel.

Begin dit jaar konden de politiediensten in Ukkel een minderjarig vermist Frans meisje bevrijden uit een woning. Het meisje was eind november thuis weggelopen en was samen met haar vriendje naar Brussel gereisd, maar die zou haar hebben ‘verkocht’ aan leden van de stadsbende uit Sint-Gillis. De bende zou vervolgens een profiel hebben aangemaakt op een prostitutiewebsite en het meisje verplicht hebben tot seks tegen betaling met verschillende mannen.

In totaal werden in de weken na de bevrijding van het meisje negen verdachten opgepakt. Sindsdien zaten de negen verdachten in de cel, maar acht van hen werden een drietal weken geleden vrijgelaten.

“De verdachten zijn door de onderzoeksrechter vrijgelaten via handlichting”, zegt Avagian Ofelia, de advocaat van een van hen. “De raadkamer had eerder al beslist om twee van hen onder elektronisch toezicht te plaatsen, maar het parket was in beroep gegaan. Uiteindelijk werden acht verdachten vrijgelaten voor de zaak in beroep behandeld kon worden.

De vrijlating kwam er net nadat de overheid had opgeroepen om zoveel mogelijk gedetineerden uit de gevangenis te halen in het kader van de coronamaatregelen. Maar het is niet duidelijk of die oproep geleid heeft tot de vrijlating van de verdachten. 

Meest gelezen