Videospeler inladen...

Correspondente Lia van Bekhoven: "Toestand is zorgwekkend, Boris Johnson op intensieve is extra onzekere factor"

De Britse premier Boris Johnson (55) ligt sinds gisterenavond op de afdeling intensieve zorg. Waar hij zondag nog opgenomen werd "uit voorzorg" en met milde symptomen van het coronavirus, is zijn toestand verslechterd. De Britten maken zich ongerust over hun premier. Is dat terecht? Correspondente Lia van Bekhoven noemt de toestand "zorgwekkend". Een woordvoerder zwakt dat af, maar zegt wel dat Johnson tijdelijk vervangen wordt door minister Dominic Raab.

Om iedereen toch ietwat gerust te stellen heeft de woordvoerder van Johnson bekendgemaakt dat de premier niet aan een beademingstoestel ligt en bij bewustzijn is. Met andere woorden: hij is niet in een kunstmatige coma gebracht. Toch rijzen in het Verenigd Koninkrijk heel wat vragen. De premier testte elf dagen geleden positief op corona, zat sindsdien in quarantaine en bleef doorwerken. Hij hamerde op de "milde" symptomen die hij had. 

Het is dus ernstiger dan eerst gedacht, maar de woordvoerder van de premier was vanmiddag toch optimistisch. Volgens hem heeft de premier een goede nacht gehad. Hij krijgt zuurstof toegediend, maar zou geen hulp nodig hebben voor de ademhaling. Johnson ligt dus niet aan een of ander beademingsapparaat. 

De woordvoerder zei ook dat Johnson in functie blijft als premier. Wel zal hij bij het nationale veiligheidscomité dat de strijd tegen de epidemie voert, voorlopig vervangen worden door minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab. Mocht die wegvallen, dan is minister van Financiën Rishi Sunak de volgende in de lijn. Een vervanger heeft echter beperkte invloed, zo zal hij geen ministers kunnen benoemen of ontslaan. De audiëntie bij koningin Elizabeth II valt weg, maar de vorstin wordt nauw op de hoogte gehouden via hoge ambtenaren. Over de procedure voor de Britse kernwapens, wil Londen niets kwijt. In principe kan enkel de premier de 120 operationele kernraketten op onderzeeërs laten lanceren. 

Een van de beste ziekenhuizen

Zondag werd Johnson uiteindelijk opgenomen in het ziekenhuis. "Zijn situatie zou sinds zondagmiddag verslechterd zijn. Hij had toen al zuurstof nodig via een masker. Met zijn goedkeuring werd dan besloten hem over te brengen naar de dienst intensieve zorg voor het geval een masker niet langer voldoende zou zijn", legt Van Bekhoven in "De ochtend" op Radio 1 uit.

"Gelukkig voor de premier wordt hij behandeld in St Thomas' Hospital in Londen, recht tegenover het parlement, dat als een van de beste academische ziekenhuizen van het land geldt. Maar de situatie is natuurlijk zorgwekkend." Van Bekhoven spreekt over langdurige koorts en ademhalingsproblemen. "Dat is een veeg of onheilspellend teken."

Boris Johnson begin maart met zijn zwangere verloofde Carrie Symonds.

Stond bed donderdag al klaar?

De geruchtenmolen draait intussen op volle toeren. Is er bijvoorbeeld gelogen tegen de bevolking over Johnsons gezondheid? "We weten niet hoe ernstig het is. Er waren al geruchten dat Johnson en zijn woordvoerders verzwegen hoe hij er werkelijk aan toe was. Een van zijn woordvoerders zit trouwens ook thuis met het virus", vertelt Van Bekhoven.

"Een paar dagen geleden liet de premier in een videoboodschap weten dat zijn symptomen mild waren, maar in feite kampte hij al een paar dagen met ademhalingsproblemen. Vanaf donderdag zou er al een bed in het ziekenhuis zijn klaargemaakt voor het geval dat nodig was."

Een ernstig zieke premier in een oorlog...

Lia van Bekhoven

Premier Johnson wordt voorlopig vervangen door de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab. Hoe reageert de politieke wereld? "Gisteren kwamen er heel wat beterschapswensen van vriend en zelfs vijand in eigen land. Tegelijkertijd zitten de Britten in deze situatie, die Johnson zelf nog met een "oorlog" vergeleek, met een ernstig zieke premier. Misschien komt hij snel terug, maar misschien ook helemaal niet. Dát zal de Britse regering, regeringen elders, en financiële markten niet bepaald stabiliseren. De ziekte van Johnson betekent opnieuw een extra onzekere factor."

Bekijk de journaalreportage over de gezondheidstoestand van de Britse premier, en het gesprek met onze correspondente Lia van Bekhoven in "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen