Liveblog - Zorgkoepel: "Overheid heeft goeie bedoelingen met teststrategie woonzorgcentra, maar het is chaos"

Tot nog toe zijn al 619 bewoners van woonzorgcentra vermoedelijk aan het coronovirus overleden. Dat cijfer heeft minister van Welzijn Beke bekendgemaakt. De koepel van zorgorganisaties heeft kritiek op het testbeleid in woonzorgcentra. Ondertussen is het dodental in heel België opgelopen tot boven de 2.000. En zoals elke dinsdag is er ook vandaag een nieuwe coronavragenlijst die u tot 22 uur vanavond kunt invullen. Lees hier alle updates over het coronavirus in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u eerst de cijfers. Daaronder het belangrijkste nieuws dat we steeds bovenaan proberen te houden. Lees daaronder de laatste updates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

"Overheid heeft goeie bedoelingen met teststrategie, maar tot op vandaag is het chaos"

Vanaf vandaag zouden in tientallen woonzorgcentra extra testkits worden geleverd om personeel en bewoners te kunnen testen op het coronavirus. Een goeie zaak, vindt Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro, maar het kan veel beter, zei ze in "Het Journaal".

"De overheid heeft goeie bedoelingen met deze teststrategie in woonzorgcentra, maar het brengt veel onrust teweeg", zei Cloet. "Wie gaan we testen? Wat met personeelsleden die geen symptomen hebben, maar wel positief zijn? Wat met woonzorgcentra die geen testkits krijgen? Tot op vandaag is het chaos."

Lees en bekijk meer in onderstaand artikel:

VS-minister stapt op na rel rond coronabesmettingen op vliegdekschip

De Amerikaanse minister van Marine Thomas Modley heeft zijn ontslag ingediend. Hij had de kapitein van het vliegdekschip USS Roosevelt de laan uitgestuurd omdat die in een mail zijn ongenoegen had geuit over het gebrek aan hulp voor de bemanning van zijn schip, van wie sommigen met het coronavirus waren besmet. De mail werd gelekt en kapitein Crozier werd uit zijn functie gezet. Modly noemde hem ook "naief en dom". Die opmerking kost Modly nu zelf zijn baan.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Wereldwijd meer dan 1,4 miljoen coronabesmettingen en meer dan 80.000 doden

Wereldwijd heeft de coronapandemie al 1.407.123 personen besmet. 80.759 patiënten zijn aan COVID-19 bezweken. Dat blijkt uit de interactieve kaart van de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit.

Met 383.256 besmettingen zijn de VS het hardst getroffen, gevolgd door Spanje (140.510), Italië (135.586), Frankrijk (110.043) en Duitsland (106.739). In de "wereldranglijst" staat België op de twaalfde plaats met 22.194 infecties.

Italië betaalt met 17.127 doden de zwaarste tol inzake mensenlevens. Spanje zag 13.897 mensen bezwijken. De kaart van Johns Hopkins bevat geen cijfers voor de VS als geheel maar voor de staten. Volgens Worldometers.info zijn er in de VS 12.393 mensen omgekomen ten gevolge van COVID-19.

Johns Hopkins registreerde in Frankrijk 10.328 doden en in Groot-Brittannië 6.159. België staat in die lijst negende met 2.035 overlijdens.

      Over de hele wereld zijn 297.934 mensen genezen. België staat met 4.157 op de elfde plaats, China voert de lijst aan met 77.410 weer fitte patiënten.

Videospeler inladen...

45 testkits aangekomen in woonzorgcentrum De Weister in Aalbeke

Er is al veel over gezegd en geschreven, maar er zijn wel degelijk al woonzorgcentra die testkits hebben toegestuurd gekregen om coronabesmettingen in kaart te brengen. De bevoegde minister Philippe De Backer (Open VLD) had de extra tests in het weekend aangekondigd.

Eerder vandaag konden we geen woonzorgcentrum vinden waar de testkits al waren toegekomen, ook al was dat aangekondigd voor vandaag. Maar nu krijgen we toch het signaal uit Aalbeke bij Kortrijk dat daar 45 kits zijn toegekomen in woonzorgcentrum De Weister.

Donderdag worden alle bewoners getest op het coronavirus. Het personeel wordt niet getest. Binnen 24 uur zullen de resultaten bekend zijn. Tot nu toe waren er geen bevestigde besmettigen in het woonzorgcentrum in Aalbeke.

Van Ranst: "We moeten cijfers ziekenhuizen en woonzorgcentra chirurgisch scheiden"

Vandaag raakte bekend dat er al 619 coronadoden zijn gevallen in de woonzorgcentra. Dat cijfer leidde tot heel wat verwarring, want het is niet duidelijk of dat cijfer opgenomen is in het totale dodental.

"We moeten de cijfers van de woonzorgcentra en de ziekenhuizen chirurgisch scheiden", zei Marc Van Ranst in "De afspraak". "We dringen daar al een tijdje op aan. Iedereen begint ongeduldig te worden, ik ook."

Videospeler inladen...

VUB-prof Dirk Devroey: "We moeten vier stappen zetten in de woonzorgcentra"

Professor huisartsengeneeskunde Dirk Devroey (VUB) vindt het hoognodig om iedereen in de woonzorgcentra te laten testen op het coronavirus, zowel bewoners als personeel. Alleen zo kan de verspreing van het virus in die woonzorgcentra worden gestopt, zegt hij.

In "Terzake" schuift hij vier cruciale punten naar voren:

  • een risico-analyse maken in de woonzorgcentra, want dat is nog niet gebeurd,
  • testen,
  • het personeel beter opleiden zodat het in de meest hygiënische omstandigheden kan werken,
  • het nodige beschermingsmateriaal voorzien.

 

"Vier stappen die we moeten om de situatie in de woonzorgcentra te kunnen redden", aldus Devroey.

Bekijk hieronder het gesprek met Dirk Devroey in "Terzake":

Videospeler inladen...

PS legt plan met 125 maatregelen op tafel om coronacrisis te bestrijden

PS-voorzitter Paul Magnette heeft een plan gelanceerd om ons land uit de coronacrisis te krijgen. Dat bestaat uit vier luiken met in totaal 125 maatregelen, zowel op het federale niveau, als het Europese niveau en op de niveaus van de gemeenschappen en gewesten.

"Wij geloven dat het na de crisis die we nu doormaken, een politieke fout zou zijn om terug te gaan naar de normale gang van zaken", zegt Magnette. Onder de maatregelen die de PS voorstelt, zijn ook een aantal traditionele socialistische recepten. Zo staat de rol van "solidariteit" centraal, zoals het inzetten op sociale zekerheid en het redden van jobs.

Na de ingrepen om de onmiddellijke impact van de coronacrisis het hoofd te bieden, moet de terugkeer naar de normale situatie "geleidelijk" en met "de grootst mogelijke voorzichtigheid" verlopen. Daarbij moet er naar een ander sociaal en economisch model worden gegaan, vindt Magnette. Zo moeten de Europese begrotingsregels herzien worden en moet de EU haar begroting opkrikken door strenger op te treden tegen belastingfraude en -ontduiking, luidt het. Ook de Grean Deal moet worden uitgebreid.

De federale regering moet volgens de PS een duurzame financiering van de gezondheidszorg, de sociale zekerheid en de openbare diensten verzekeren. Voor de deelstaatregeringen is het met name zaak om bedrijven te helpen de coronacrisis te doorstaan.

Paul Magnette (archieffoto).

"Er moet een fonds komen voor de welzijnssector om de kosten door corona te vergoeden"

In "Terzake" riep Groen-voorzitter Meyrem Alamci op om een noodfonds op te richten voor de welzijnssector. "We moeten niet alleen de bijkomende kosten door corona vergoeden, maar we moeten ook een fonds oprichten om die sector te ondersteunen."

"De zorgsector zat hiervoor al in een crisis. Het personeel zat al op zijn tandvlees. We moeten nu zeggen dat de besparingen in de zorg een foute keuze was. We moeten die terugdraaien."

Bekijk hieronder het interview met Meyrem Almaci in "Terzake":

Videospeler inladen...

Ahold Delhaize ziet verkoop fors stijgen

Ahold Delhaize, het moederbedrijf van onder meer Delhaize, Albert Heijn en Bol.com, heeft zijn omzet flink de hoogte in zien gaan de voorbije weken. Het bedrijf schat dat het in het eerste kwartaal circa 15 procent meer omzet heeft geboekt.

Volledige cijfers geeft de Belgisch-Nederlandse supermarktgroep pas op 7 mei, maar nu al zijn er enkele cijfers over de omzet. En daaruit blijkt duidelijk het hamstereffect van de coronacrisis. Zowel in Europa (+10 procent) als in de VS (+14 procent) steeg de verkoop op vergelijkbare basis (zonder brandstoffen). Ook de winstmarges liggen hoger dan vorig jaar.

De cijfers voor maart wijzen op een duidelijk hamstereffect: in de Verenigde Staten verkocht de groep 34 procent meer. In Europa, waar het hamsteren al eind februari begon, steeg de omzet in maart met circa 16 procent.

Topman Frans Mullers wijst er wel op dat er toch onzekerheid bestaat. Het is te vroeg om te weten hoe de coronacrisis uiteindelijk zal uitdraaien voor het bedrijf. "Hoewel we hoger dan normale omzetgroei bleven ervaren eind maart, is er toegenomen onzekerheid over de verkopen doorheen het jaar", luidt het. De financiële outlook voor het jaar blijft dan ook onveranderd.

Meest gelezen