Videospeler inladen...

De lockdown in Wuhan is voorbij, de stad in China waar het coronavirus eind vorig jaar uitbrak

De lockdown in de Chinese stad Wuhan is sinds 18 uur onze tijd voorbij. Meer dan twee maanden zaten miljoenen mensen opgesloten in de stad waar het coronavirus in december uitbrak. 61 procent van alle Chinese besmettingen kwam uit Wuhan. Dat zijn meer dan 50.000 van de ongeveer 80.000 besmettingen in het land. In Wuhan leven zo’n 11 miljoen mensen.

De laatste maatregelen met een impact op het openbare leven zijn om 18 uur onze tijd, middernacht in China, opgeheven. Sindsdien hernemen vluchten en kunnen auto’s de stad weer in. De afgelopen dagen gingen winkels en horeca al voorzichtig weer open. Maar met die heropeningen komt vanuit de sector ook direct een oproep aan de Chinese overheid. Als die overheid geen ondersteuning biedt nu, zullen veel bedrijven failliet gaan.

Leen Vervaeke, onze correspondente in China, ziet hoe in Wuhan de maatregelen al voor het einde van de lockdown versoepelden: "De mensen mogen weer buiten en ze kunnen ook opnieuw naar de winkel. Maar toch moeten ze zich overal nog aanmelden met een gezondheidscode en ze moeten zich identificeren."

Iedereen moet zich overal aanmelden met een gezondheidscode en zich indentificeren

Leen Vervaeke

"Ook om een winkelstraat in te gaan, moeten mensen zich eerst aanmelden, identificeren en bewijzen dat ze geen gezondheidsgevaar vormen. Op die manier kan de overheid ook zien wie waar geweest is. Als dan later iemand positief test, kunnen ze zien dat hij die winkelstraat bezocht heeft, en alle anderen die dezelfde winkelstraat bezocht hebben, kunnen dan opgespoord worden", vult Vervaeke aan.

Op die manier kan de overheid zien wie waar geweest is. Als iemand dan besmet is, kunnen de mensen met wie die persoon in contact kwam opgespoord worden

Leen Vervaeke

Bekijk hieronder een verslag uit Wuhan (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

China, en zeker Wuhan, was in januari als epicentrum van het coronavirus, waarna het zich verspreidde in Europa, eerst en vooral in Noord-Italië. Al snel volgden Spanje, Frankrijk en Duitsland met talrijke besmettingen. In Duitsland vielen wel opvallend minder dodelijke slachtoffers aan de gevolgen van het virus.

Ondertussen heeft Europa qua aantal besmettingen China ingehaald en zijn de Verenigde Staten internationaal het nieuwe epicentrum van het virus. Met meer dan drie keer zoveel besmettingen als in China, doet geen enkel land het slechter. Ook de dodentol steeg in de VS de afgelopen weken spectaculair. 

China meldde vandaag ook geen nieuwe doden die overleden waren aan de gevolgen van het coronavirus. Het is de eerste keer dat er geen nieuwe doden vallen. Het kondigde ook een daling aan in het aantal nieuwe besmettingen. Maandag waren er 32 nieuwe besmettingen bijgekomen, zondag waren dat er nog 39. De laatste doden vielen trouwens in Wuhan. In de rest van China werden al sinds eind maart geen nieuwe doden meer geteld. 

Autocontroles bij het binnenrijden van de stad Wuhan.
AFP or licensors

Meest gelezen