Angelo Esslinger

Na online psychotherapie nu ook kinesitherapie via de webcam

Steeds meer zelfstandigen zoeken naar een manier om toch aan het werk te blijven. Ook kinesisten bieden nu online therapie aan. Al kunnen niet alle behandelingen vanop afstand gebeuren.

Nadat heel wat sectoren stil zijn gevallen door de coronamaatregelen, zoeken steeds meer zelfstandigen naar een manier om toch aan het werk te kunnen blijven. Horecazaken die nu aan huis leveren, winkels die volledig inzetten op hun webshop, psychologen die via videoconferenties psychotherapie aanbieden en nu ook kinesisten die kinesitherapie online aanbieden.

Lien Steurs, kinesiste in Leuven, legt uit hoe dat werkt: "Er zijn verschillende soorten van kinesitherapie en het spreekt voor zich dat masseren vanop afstand niet mogelijk is. Andere zaken, zoals oefentherapie, gaan wel via een videocall met bijvoorbeeld Whatsapp of Skype. Ik doe de oefeningen voor en zij moeten die dan nadoen voor hun schermpje, waarbij ik er op let of ze die juist doen. Het gaan dan vooral om oefeningen voor bijvoorbeeld sportblessures. Mensen die last hebben van hun knieën, krijgen online oefeningen om hun benen krachtiger te maken. Zulke dingen werken perfect vanop afstand, als het internet mee wil, natuurlijk."

Levensnoodzakelijk

Het gebeurt wel dat patiënten toch nog gewone kinesitherapie krijgen. "Dit mag nog op voorwaarde dat het een levensnoodzakelijke behandeling is. Het gaan dan bijvoorbeeld om patiënten met een verlamming of mensen waarbij littekenweefsel weggemasseerd moet worden", vertelt Lien.

Als vaste kinesiste van de de Belgian Red Panthers, de nationale vrouwenploeg in het hockey, heeft Lien nu een pak minder werk dan normaal. "Normaal heb ik rond de 20 klanten op een dag, nu nog maar vijf. Ik kijk er naar uit om terug naar de praktijk te kunnen gaan, om mijn collega's  en mijn patiënten in levende lijve weer te zien."

Meest gelezen