Radio 2

Nederlands oefenen via de webcam: "Tijdens de gesprekken vergeten we onze problemen"

De online conversatietafels van het Huis van het Nederlands in Brussel zijn een groot succes. Door de coronacrisis kunnen de fysieke babbels niet meer doorgaan, en dreigen cursisten hun Nederlands te verliezen. Maar dat is nu opgelost. 

"Ik ben zo gelukkig om na weken quarantaine eindelijk mijn Nederlands weer te oefenen. Heel dankbaar dat het het Huis van het Nederlands dit organiseert". Heleen is één van de cursisten die normaal wekelijks deelneemt aan de Babelut-conversatietafels in Brussel. Tijdens zo'n avond kunnen Brusselaars hun Nederlands oefenen.

Maar dat is door de coronacrisis niet meer mogelijk. Verantwoordelijke van het project Hans Bauters: "We wisten heel snel dat we iets wilden aanbieden. Maar hoe moesten we dat aanpakken, zo’n online conversatietafel die voor iedereen comfortabel is? Na wat opzoekwerk en een reeks testsessies waren we eruit. En onze praktische tips delen we nu met andere Brusselse organisaties die graag een online variant willen creëren op hun "fysieke" conversatietafels."

Nieuwe leden

Niet alleen is het fijn voor de deelnemers om hun Nederlands te onderhouden, het is ook een welgekomen afwisseling voor het leven in quarantaine.  Yüksel: "Als we aan een Skype-babbel deelnemen tijdens de coronatijden vergeten we onze huidige problemen." Ook nieuwe deelnemers vinden hun weg naar het online platform. " Vrijwilliger Leen: "Het was een prima Skype-babbel met twee anderstaligen die nog nooit naar de Babbelut-conversatietafels waren gekomen. Nu hebben ze tijd omdat ze thuiswerken. Fijn dat we zo nog meer mensen kunnen bereiken."

Meer info over de Babbelut-conversatietafels vind je op de website van het Huis van het Nederlands Brussel. 

Radio 2

Meest gelezen