Recyclageparken weer open: "Kom alleen als het echt nodig is. Asbest, kleding en herbruikbare spullen niet welkom."

Vandaag gaan op de meeste plaatsen, behalve in de stad Antwerpen, de recyclageparken weer open. Toch wordt opgeroepen om alleen te komen als het echt niet anders kan. Er zullen maar een bepaald aantal bezoekers tegelijk binnengelaten worden, naargelang de grootte van het park. Asbest, kleding, textiel en herbruikbare spullen kan je nog niet kwijt. Voor de recyclageparken van Ivarem, in en rond Mechelen, kan je online op camerabeelden zien hoe druk het is.

"We willen de mensen vragen om echt alleen maar te komen, als het niet anders kan", zegt Bieke Van Baelen van Igean. Die intercommunale baat recyclageparken uit in 23 gemeenten in de provincie Antwerpen, van Essen tot Boom. "Het is niet de bedoeling dat mensen nu hun zolder of kelder beginnen op te ruimen. Dingen die daar al lang staan, kunnen nu ook nog wel even wachten." 

Asbest, textiel, kleding en herbruikbare spullen kan je de Igean-parken voorlopig ook niet kwijt. "Asbest kunnen we niet veilig verwerken, omdat we al onze beschermingsmiddelen afgegeven hebben aan zorginstellingen. Kleding en herbruikbare materialen die worden normaal opgehaald door de kringwinkels, maar die zijn ook dicht, dus die geraken we niet kwijt." 

Camerabeelden van de wachtrij

Ook in de recyclageparken van Ivarem, in en rond Mechelen, is nog niet alle afval welkom. Omdat ze ook daar veel volk verwachten zijn er camera's geplaatst, zegt Marijke Herinckx van Ivarem: "Mensen kunnen op de website van Ivarem live beelden bekijken van de toegangswegen. Op die manier kunnen ze voor ze vertrekken zien of het druk is of niet." Ook Ivarem vraagt om alleen te komen, als het echt niet anders kan. 

Meer sluikstort

Er kwamen de laatste weken wel veel vragen om de recyclageparken weer open te doen. Wim Caeyers (CD&V), de burgemeester van Mol, is ook blij, want er werd de laatste tijd weer meer gesluikstort in zijn gemeente: "We hebben meer meldingen gekregen. Er staan ook camera's bij de glasbollen, om in 't oog te houden wanneer ze vol zijn, en ook daar is meer sluikstort vastgesteld. Dat is natuurlijk heel jammer. Uiteraard hopen we die mensen te betrappen, zodat we een forse rekening kunnen sturen."

Meest gelezen