HANS PUT

Steeds meer begrafenissen te volgen via internet: "Een steun voor de familie als vrienden de uitvaart toch kunnen meemaken"

In deze coronatijd zenden steeds meer begrafenisondernemers hun uitvaarten uit via het internet. Door de veiligheidsmaatregelen zijn namelijk nog maar 15 personen toegelaten op een uitvaartplechtigheid. Mensen die niet kunnen komen, hebben zo toch de mogelijkheid om de dienst te volgen vanop afstand.  

Het zijn uitzonderlijke tijden voor iedereen en dat is voor uitvaartondernemers niet anders. Tony Aerts van Begrafenissen Convents vindt het moeilijk om zijn job te doen zoals hij dat zou willen: "Je moet nu meer afstand nemen van de families die net een dierbare verloren hebben. En de combinatie van emotie en afstand nemen is erg moeilijk." 

Bij Begrafenissen Convents gebruikten ze de livestreamtechnologie al langer. "Vroeger werd het maar af en toe gebruikt, bijvoorbeeld als er een familielid op vakantie was", legt Aerts uit. "Nu doen we dat veel vaker. Niet iedereen vraagt het omdat sommigen de dienst willen houden als de situatie weer normaal is. Mensen die het toch willen, kunnen hun vrienden of familie laten meevolgen vanop afstand. Dan kunnen die de uitvaart toch meebeleven met de familie. En dat geeft toch een meerwaarde."

Sommigen hebben bijvoorbeeld hun vader al weken niet gezien. Dat is erg pijnlijk

Tony Aerts, begrafenisondernemer

"De meeste mensen zijn erg begripvol", gaat Aerts verder. "We proberen samen met de families om er altijd toch een mooi afscheid van te maken. Soms is het erg moeilijk voor hen omdat ze bijvoorbeeld hun vader of moeder al enkele dagen of weken niet meer hadden gezien. Dan is een afscheid in beperkte kring extra pijnlijk. Laten we hopen dat dit allemaal niet meer te lang duurt." 

Apex

Firma Apex uit Beringen houdt zich bezig met het installeren van de techniek om uitvaarten te kunnen livestreamen. "Wij zijn gespecialiseerd in audiovisuele uitrusting voor crematoria en uitvaartcentra", vertelt commercieel directeur Hans Breugelmans. "Het is nu al enkele weken superdruk bij ons. Vooral naar het livestreamen via Youtube of andere kanalen is er veel vraag."  

De meeste mensen zijn blij met de mogelijkheid om uitvaarten te kunnen volgen via internet, zeker nu er maar maximum 15 personen op een uitvaart toegelaten zijn. Het bedrijf zet daarom alles op alles om de technologie zo snel mogelijk te installeren bij de klanten. Dat doen in België, maar ook in Duitsland en Nederland. 

Meest gelezen