Studenten geneeskunde helpen woonzorgcentra uit de nood: “Ik voel mij hier zeer nuttig”

In verschillende woonzorgcentra in ons land worden studenten geneeskunde ingezet om te helpen tijdens de coronacrisis. Er is al een personeelstekort in de zorgsector, en dat wordt alleen maar groter door de vele zieken. Het inzetten van studenten is hiervoor de oplossing, klonk het bij Marc Van Ranst. 

“Het is een heel goed idee om studenten in te zetten in woonzorgcentra”, vertelt Piet Hoebeke van de faculteit geneeskunde van de universiteit van Gent. “Door omstandigheden zijn veel studenten op dit moment niet in staat om hun stage te voltooien. Daarom kunnen we ze nu inzetten op plaatsen waar ze het meest nodig zijn.”

Verboden te weigeren

“Er zijn heel veel studenten die zich vrijwillig aangeboden hebben”, gaat Hoebeke verder. “Er zijn veel jongeren die zich willen inzetten, en dat is zeer goed nieuws. We mogen dat ook verwachten van een student gezondheidswetenschappen.”

Op dit moment bieden studenten zich vrijwillig aan, maar binnenkort zal aan hen gevraagd worden om zich in te zetten, en weigeren is geen optie.  “Zo’n student moet weten dat zoiets erg belangrijk is in deze tijd en dat er geen gevaar verbonden is aan het verzorgen van een patiënt die besmet is met het coronavirus”, zegt Hoebeke. “Ze moeten uiteraard wel alle maatregelen volgen.”

Student aan het werk

Ook student Bavo De Clerck staat positief tegenover het voorstel. Hij is gisteren begonnen met werken op de corona-afdeling van een Gents woonzorgcentrum. “Ze belden me om 12 uur en twee uur later moest ik al aan het werk”, vertelt hij in het middagprogramma van Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Ik was heel blij. Want ik had tijdens deze crisis al een aantal keer contact opgenomen met verschillende spoeddiensten om hulp aan te bieden. Maar alles was toen nog onder controle. Ik help liever dan dat ik gewoon thuis zit.”

Het verplegend personeel is heel blij met onze hulp

Student Bavo De Clerck

Goede leerschool

“Ik denk dat studenten heel veel kunnen leren van de verzorgers tijdens zo’n crisis”, zegt Hoebeke nog. De Clerck treedt hem hierin bij. “Dit is een goede leerschool”, zegt hij. “Alles loopt wel iets anders dan we gewend zijn, maar dat is ook interessant. Daarnaast is het ook fijn om te merken dat ik met open armen ontvangen word. Het verplegend personeel is heel blij met de hulp die ze krijgen. Er is nu een paar extra ogen en dat is welkom omdat de status van iedere patiënt daardoor beter opgevolgd kan worden. Ik voel mij hier zeer nuttig.”

Studenten zijn voldoende voorbereid om te werken tijdens deze crisis

Student Bavo De Clerck

Voldoende voorbereid

“Ik heb wel het gevoel dat ik als student voldoende voorbereid ben om te functioneren tijdens deze crisis”, voegt De Clerck er nog aan toe. “Wij hebben al een aantal keer stage gelopen in onze opleiding. Zo heb ik al drie maanden op een spoeddienst gestaan en liep ik ook een tijdje mee met een huisarts in een woonzorgcentrum. Wij als laatstejaarsstudenten kunnen dus wel een juiste inschatting maken van een bepaald ziektebeeld. Maar we kunnen hier ook altijd terecht bij de hoofdverpleegkundigen. Wij hebben geen eindverantwoordelijkheid. Alles gebeurt in overleg.”

Studenten kinesitherapie

“Behalve studenten geneeskunde, kunnen we ook studenten kinesitherapie inzetten in woonzorgcentra”, zegt decaan Piet Hoebeke nog. “Zij kunnen zich heel nuttig maken door te wandelen met mensen in woonzorgcentra en door ze bijvoorbeeld te helpen bij het bedienen van een iPad.”

kasto80

Meest gelezen