Videospeler inladen...

Corona of niet, de voorverkiezingen gaan gewoon door in de Amerikaanse staat Wisconsin

Ondanks de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te perken, trekken inwoners van Wisconsin vandaag tóch naar de stembus. Ze zullen een kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap afvaardigen voor de verkiezingen van november dit jaar. Gaan stemmen én social distancing garanderen, dat is wel heel moeilijk. Daarom wou de gouverneur van Wisconsin de verkiezingen uitstellen, of desnoods per post laten doorgaan, maar dat was buiten de Republikeinse meerderheid in het Hooggerechtshof van de staat gerekend: "Er is een giftig politiek spel aan vooraf gegaan", vertelt Amerika-correspondent Björn Soenens.

"De paus stelt paasvieringen uit, de Olympische Spelen worden afgeschaft, maar de voorverkiezingen in Wisconsin gaan gewoon door", vertelt Amerika-correspondent Björn Soenens vanuit New York. Vandaag trekken de inwoners van de staat Wisconsin naar de stembus om te bepalen welke kandidaten zij afvaardigen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november dit jaar.

En dat terwijl overal ter wereld het motto "blijf in uw kot" weerklinkt. Een opmerkelijke beslissing, die volgens Soenens ligt aan een giftig politiek spel tussen Democraten en Republikeinen.

AFP or licensors

The show must go on

Al zo'n 15 andere Amerikaanse staten hebben de voorverkiezing uitgesteld tot 9 juni, maar Wisconsin volgt dat voorbeeld dus niet. De gouverneur van de staat, de Democraat Tony Evers, pleitte er nochtans voor om de voorverkiezing uit te stellen.

"Ik kan niet met een zuiver geweten een bijeenkomst toestaan die de verspreiding van de ziekte (COVID-19, red.) zou bevorderen, en die nog meer levens op het spel zou zetten", klonk het in een videoboodschap. De gouverneur vertelde ook nog dat er "geen voldoende veilige manier is om mensen in levenden lijve een stem te laten uitbrengen".

Er is geen voldoende veilige manier om mensen in levenden lijve een stem te laten uitbrengen.

Tony Evers, gouverneur van Wisconsin

Misschien niet in levenden lijve, maar desnoods dan per post, vertelt Björn Soenens: "De gouverneur stelde dan voor om mensen per post te laten stemmen. De post werkt wat trager, dus wou hij mensen een week extra de tijd geven om biljetten in te sturen."

Dat was buiten de Republikeinse meerderheid in het staatsparlement van Wisconsin gerekend: het Hooggerechtshof van de staat besliste dat de voorverkiezingen gewoon zullen doorgaan, en dat wie wil stemmen, zich naar de stembus zal moeten verplaatsen. "Stemmen per post is slecht voor de integriteit van de verkiezingen", klinkt het daar.

Niet iedereen is ermee opgezet dat de voorverkiezingen in Wisconsin gewoon doorgaan.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Björn Soenens denkt dat ook een ander argument meespeelt: "De Republikeinen vrezen dat een verkiezing per post dan ook in november (voor de presidentsverkiezingen zelf, red.) een mogelijkheid zal zijn. En dan is de kans vrij groot dat veel meer mensen dan er normaal gezien naar de stembus gaan, dit jaar een stem zullen uitbrengen. Vooral minderheden, mensen die eerder op Democraten stemmen, zullen waarschijnlijk meer stemmen dan anders."

Dat is natuurlijk in het nadeel van Republikeinse kandidaten zoals Donald Trump, en dus gaat de voorverkiezing niet per post, maar in persoon door. In de stad Milwaukee zijn trouwens waarschijnlijk slechts vijf stembureaus bemand, in de plaats van de gebruikelijke 180.

Joe Biden of een wit konijn?

De voorverkiezingen gaan door voor zowel Democratische als Republikeinse kandidaten, al is het nu al 100 procent zeker dat de huidige president Donald Trump de Republikeinse afgevaardigde is. En ook bij de Democraten lijkt de strijd intussen gestreden: Joe Biden staat voor met 1.217 afgevaardigden, tegenover 914 voor Bernie Sanders, en ook in de peilingen staat Biden er veruit het beste voor.

Niets is nog zeker, maar iedereen gaat ervan uit dat Joe Biden het zal opnemen tegen Donald Trump.

Björn Soenens, Amerika-correspondent

Al is er bij de Democraten nog niets zeker: "Met deze coronacrisis wordt alles op de schop gegooid, niets is nog zeker", vertelt Soenens. "De gezondheid van Biden is niet optimaal, en misschien wordt er nog wel een wit konijn uit de hoed getoverd. Denk aan Andrew Cuomo (de gouverneur van New York, red.) die zich nu profileert als een leider in de natie door zijn kordate, menselijke aanpak in de coronacrisis. Al gaat iedereen ervan uit dat Joe Biden het zal opnemen tegen Donald Trump."

Joe Biden en Bernie Sanders geven het goede voorbeeld en groeten elkaar niet met een handdruk, maar met de elleboog.
AFP or licensors

Waarom gooit Bernie Sanders, de tegenstander van Biden, de handdoek dan toch niet in de ring? "Zijn adviseurs raden hem aan om op te geven, maar zijn achterban denkt er anders over", zegt Soenens. Nu blijkt dat de Amerikaanse gezondheidszorg te wensen overlaat, vindt die achterban het meer dan ooit tijd voor de agenda van Bernie Sanders, die daar net heel sterk op inzet. "Al geloof ik niet dat dat nog kan gebeuren", meent Soenens. "In de peilingen ligt Biden 17 procent voorop, ook in Wisconsin, en Biden heeft voor het eerst al eens gebeld met Donald Trump de afgelopen uren."

Nu Trump bekritiseerd wordt om zijn aanpak van de coronacrisis, lijkt het misschien alsof de Democraten extra sterk staan. Volgens Björn Soenens is dat niet per se het geval: "Biden heeft vanaf het begin goede suggesties gedaan om de crisis aan te pakken, maar alles wordt ondergesneeuwd door de crisis zelf."

"Niemand zit nu te wachten op een presidentskandidaat die daar ook zijn mening over gaat geven", meent Soenens. "Men wil concrete maatregelen horen van bestuurders die nu aan de macht zijn. Het is moeilijk voor Biden om er nu tussendoor te fietsen en met zijn visie naar voren te komen."

Herbekijk de reportage over de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Wisconsin in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen