Centra voor mensen met beperking hebben te weinig beschermingsmateriaal: "Ik hou mijn hart vast voor de komende dagen"

De centra waar mensen met een verstandelijke beperking worden opgevangen, trekken aan de alarmbel. Lang niet overal is er voldoende beschermingsmateriaal om personeel en bewoners te beschermen tegen het coronavirus. "We doen ons uiterste best, maar het is echt behelpen", zegt Hendrik Delaruelle van het Vlaams Welzijnsverbond. "Ik hou de komende dagen mijn hart vast hoe dit zal evolueren." In verschillende centra is het virus intussen uitgebroken.

Volgens het Vlaams Welzijnsverbond is er vooral nood aan meer beschermingsmateriaal, want veel centra zien zich genoodzaakt om zelf materiaal bijeen te sprokkelen. "Een kleine levering hier, een deel van een bevriende firma, vrijwilligers die maskers naaien", zegt Delaruelle. "Het is jammer dat de hulpverleners en directies van de centra nu kopzorgen hebben door dat tekort aan beschermingsmateriaal."

We hebben mensen met symptomen, waarvan we vermoeden dat ze besmet zijn

Het gaat voor alle duidelijkheid niet alleen om gewone mondmaskers. Er is ook nood aan meer gespecialiseerd materiaal. "Er is een uitbraak van corona in verschillende centra", zegt Delaruelle. "Er zijn mensen ziek en dan is gespecialiseerd materiaal noodzakelijk." Er is een levering voorzien vanuit de overheid, maar volgens het Vlaams Welzijnsverbond is dat niet voldoende.

Delaruelle pleit ook voor meer testcapaciteit. "We hebben mensen met symptomen, waarvan we vermoeden dat ze besmet zijn", zegt hij. "Ik hou de komende dagen mijn hart vast hoe dit zal evolueren. Het is belangrijk dat we voldoende kunnen testen, zodat we weten wie besmet is en wie niet."

Niet evident voor de bewoners zelf

Voor de bewoners zelf is het ook niet gemakkelijk. Vaak begrijpen ze niet of niet goed wat er precies aan de hand is. "Ze zitten nu geïsoleerd in hun kamer. Terwijl ze anders voortdurend samen zijn en aan elkaar hangen in de leefgroep", vertelt verpleegkundige Delphine De Winter die werkt op de quarantaine-afdeling in Dienstverleningscentrum Heilig Hart in Deinze.

In het centrum in Deinze zijn nu verschillende bewoners in die quarantaine-afdeling geplaatst nadat ze positief hadden getest op het virus. "De gewone activiteiten kunnen daardoor niet doorgaan. Het is echt wel aanpassen voor hen." Ook wie niet op de quarantaine-afdeling zit, mag al langer geen bezoek ontvangen en moet zich behelpen door te bellen met familie. Niet evident, zeker niet voor de bewoners met een zware verstandelijke beperking.

We moeten dagelijks opvolgen hoeveel materiaal er nog is en hoelang we daarmee nog verder kunnen

Bij Heilig Hart hebben ze voorlopig nog voldoende beschermingsmateriaal, maar blijft het behelpen. "We moeten dagelijks opvolgen hoeveel materiaal er nog is en hoelang we daarmee nog verder kunnen", zegt Suzanne Diependaal die directeur zorg en ondersteuning is in het centrum. Veel materiaal is geschonken, legt ze uit. De beschermingsmaskers voor de quarantaine-afdeling zijn bijvoorbeeld speciaal voor hen gemaakt door een technische school in de buurt.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier de reportage van "Terzake" over de instelling OC Ebergiste in Gavere:

Videospeler inladen...

Meest gelezen