Videospeler inladen...

Margot Cloet (Zorgnet Icuro) over teststrategie woonzorgcentra: "Het is chaos, graag snel overleg op Vlaams niveau"

Zorgnet Icuro, dat woonzorgcentra en ziekenhuizen groepeert, dringt aan op dagelijks overleg met experten op Vlaams niveau, vergelijkbaar met de aanpak van de federale regering rond ziekenhuizen. Volgens gedelegeerd bestuurder Margot Cloet leidt onder meer de beperkte verdeling van testkits over 85 van de 800 Vlaamse woonzorgcentra tot onrust: “Ik neem dat op zich niemand kwalijk, maar ik stel wel vast dat er tot vandaag chaos is.”

Vanaf vandaag worden in ons land 20.000 testkits verdeeld over woonzorgcentra. Vlaanderen krijgt daarvan 11.000 testkits. De Vlaamse regering besliste op basis van de bestaande rapportering dat die in eerste instantie naar 55 woonzorgcentra gaan waar veel besmettingen zijn, en 30 waar het probleem miniem is. Maar er zijn in het totaal meer dan 800 woonzorgcentra. 

Zorgnet Icuro groepeert onder meer non-profit woonzorgcentra en ziekenhuizen. Gedelegeerd bestuurder Margot Cloet uitte haar bezorgdheid over de aanpak van de Vlaamse regering in "Het Journaal".

Cloet: “De overheid heeft goede bedoelingen met die teststrategie, maar we merken dat dit veel onrust teweegbrengt. Wie gaan we testen? Wat gaan we doen als mensen symptomen vertonen, als personeelsleden zonder symptomen toch positief blijken? Wat met bewoners van wie we vermoeden dat ze symptomen hebben?"

Bekijk hieronder het gesprek met Margot Cloet in "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Ik neem het op zich niemand kwalijk, maar ik stel wel vast dat er tot vandaag chaos is.

Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder Zorgnet Icuro

"En wat met woonzorgcentra waar nog geen testkits zijn aangekomen? Daar is geen duidelijkheid over. Ik neem dat op zich niemand kwalijk, maar ik stel wel vast dat er tot vandaag chaos is. Ik zie ook dat woonzorgcentra op eigen initiatief testen laten uitvoeren, dat stelt ons allemaal voor heel veel vragen."

Er zijn ook veel meer tests nodig, bevestigt Margot Cloet: “Ja, zeker op lange termijn. We stellen op dit moment vast dat de beperkte beschikbaarheid van tests meer voor onrust zorgt dan dat het voor geruststelling gaat zorgen. "

Bij Zorgnet Icuro horen ook ziekenhuizen. Het beleid rond ziekenhuizen is een bevoegdheid van de federale regering, dat rond woonzorgcentra valt onder de Vlaamse regering. En daar merkt Zorgnet Icuro een duidelijk verschil in aanpak.

We zijn echt vragende partij om dagelijks overleg ook op Vlaams niveau te ontwikkelen.

Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder Zorgnet Icuro

Cloet: "Ik wil niemand de bal daarrond toespelen, maar ik stel wel vast dat we op federaal vlak dagelijks overleg hebben. Dat is in een groep waar de koepels, de overheid, en experten als mevrouw Vlieghe zitten, en daardoor kunnen we heel snel schakelen. We zijn echt ook vragende partij om dit ook op Vlaams niveau te ontwikkelen. Ik heb contact gehad met minister-president Jan Jambon (N-VA) die daar zeer positief tegenover staat."

Mogen personeelsleden die besmet zijn toch blijven werken?

Is het ondertussen duidelijk wat er moet gebeuren met verzorgend personeel dat besmet blijkt maar niet echt ziek is? Mogen die mensen aan slag blijven of niet?

Cloet: “Tot vandaag zeggen de federale richtlijnen die onwikkeld zijn door de wetenschappers van Sciensano dat mensen die geen koorts hebben en enkel milde symptomen vertonen aan het werk mogen blijven. Maar natuurlijk kan dat enkel onder garantie van beschermingsmateriaal."

Mag ik mijn vader of moeder uit het woonzorgcentrum halen?

Een andere vraag die vaak terugkomt: mijn vader of moeder zit een woonzorgcentrum, mag ik die gaan halen om bij mij in huis te nemen en zelf te verzorgen? 

Cloet: “Ik heb alle begrip voor die vraag. We moeten alleen heel goed weten of die mensen besmet zijn, dus die moeten ook getest worden, want anders haal je het probleem van in het woonzorgcentrum naar buiten. En dan ben ik ook wel bekommerd om de zorg die die mensen zouden krijgen. Niet dat de familie of de mantelzorger dat niet goed zouden doen. Maar dan moet goed bekeken worden hoe thuiszorg of thuisverpleging de nodige omkadering kunnen bieden, om de familie niet te belasten met heel zware zorg."

De grootste concrete vraag voor Cloet blijft die naar dagelijks overleg met experten en de overheid, op Vlaams niveau. Ondertussen spreekt ze haar grote dank uit jegens alle mensen en medewerkers die in de frontlinie staan en daar blijven om de zware zorg op te nemen. 

Meest gelezen