Nicolas Maeterlinck

Ambuce Rescue Team Wijnegem trekt aan alarmbel: "Prijzen voor berschermmiddelen stijgen met het uur"

Aan het woord in de middaguitzending bij Radio 2 Antwerpen is dokter Jan Christiaen, directeur van Ambuce in Wijnegem. Ze kampen daar momenteel met meer dan één probleem. De prijzen voor beschermschorten, mondmaskers en ander beschermend materiaal swingen de pan uit en bovendien moet een deel van het personeel op economische werkloosheid gezet worden.

 

Het probleem van de steeds maar stijgende prijzen voor beschermende kledij en materiaal is ontstaan omdat de leveranciers zonder stock zitten. "Van over heel de wereld wordt er gekocht in China en landen bieden tegen mekaar op", legt dokter Christiaen uit. "Van de fabrikanten krijg ik het antwoord dat ook hun economie zwaar te lijden heeft en dat het dus logisch is dat zij gebruik maken van de opportuniteit die zich nu voordoet. 

Drie weken geleden kochten we een beschermschort aan voor 31 eurocent, nu kunnen we die amper krijgen voor 2 euro

Zelf naaien en wassen

Voorlopig lossen ze 't probleem bij Ambuce ondermeer op door vrijwilligers beschermschorten te laten naaien van isolerende stoffen die opgekocht worden. Na gebruik worden de schorten gewassen in daarvoor speciaal georgansieerde wasstraten in de Antwerpse ziekenhuizen. "Maar dat is natuurlijk veel arbeidsintensiever", zegt Jan Christiaen nog. "We proberen nu te overleven en hopen dat in de toekomst de staat ons de nodige hulp zal verschaffen."

Economische werkloosheid

Terwijl de prijzen voor beschermend materiaal stijgen, daalt langs de andere kant het aantal ritten voor niet dringend ziekenvervoer omdat alle niet dringende consultaties en onderzoeken on hold gezet zijn. "Dat vervoer is zelfs met 80% teruggevallen", zegt dokter Christiaens. "Wij moeten dus voor een deel van ons vast personeel gebruik maken van de  economische werkloosheid door overmacht."

Meest gelezen