Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaans folkzanger John Prine overleden aan Covid-19

In Nashville is de Amerikaanse folkzanger John Prine het slachtoffer geworden van het coronavirus. Prine maakte vanaf 1971 zo'n 20 elpees met folk- en countrymuziek. Enkele van z'n liedjes werden vooral bekend in coverversies, een enkele keer zelfs in het Nederlands. John Prine was 73. 

John Prine was ooit postbode, een prima uitvalsbasis om liedjes te schrijven en te zingen over gewone mensen. Geleidelijk loodste hij politieke en sociale thema's in zijn nummers, vooral de Vietnamoorlog en wat die met soldaten deed toen die weer thuis kwamen. Enkele grote namen van de Amerikaanse muziek waren fan, onder meer Tom Petty, Bruce Springsteen en Bob Dylan. John Prine won twee Grammy's. Ook zijn vrouw Fiona is besmet door het coronavirus.  

Bette Middler en 10.000 Maniacs coverden "Hello in there" en Bonnie Raitt bracht een versie van zijn meest bekende compositie "Sam Stone" over een Vietnamveteraan die sterft aan een overdosis heroïne. Prine wist waar hij het over had want hij vocht zelf twee jaar in Vietnam.

John Prine brak nooit echt door in Europa. Jan De Wilde vertaalde "Fish and Whistle" tot "Pik het en slik". 

Meest gelezen