Videospeler inladen...

Bernie Sanders stopt als presidentskandidaat: "Democraten zullen zijn aanhangers nodig hebben om Trump te verslaan"

In de Verenigde Staten trekt senator Bernie Sanders zich terug als presidentskandidaat voor de Democraten. Dat betekent dat voormalige vicepresident Joe Biden de enige overblijvende kandidaat is om het in november op te nemen tegen huidig president Donald Trump. "De Democratische partij zal de jonge, militante aanhangers van Sanders moeten overtuigen, als ze Trump willen verslaan", zegt Amerikacorrespondent Björn Soenens.

"Ik wou dat ik beter nieuws had, maar ik denk dat jullie de waarheid wel kennen. Die is dat we zo'n 300 afgevaardigden achterstaan op Joe Biden, en dat het zo goed als onmogelijk is om nog te winnen." Met die woorden blaast Bernie Sanders vandaag de aftocht.

Dat Sanders de handdoek in de ring zou gooien, zat er al aan te komen. Na een vliegende start bij de voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire ging het bergaf voor de senator uit Vermont.

Op Super Tuesday moest Sanders het onderspit delven tegen zijn rivaal Joe Biden in maar liefst 10 van de 14 staten waar er dan tegelijk voorverkiezingen werden gehouden. Ook Mini Super Tuesday een week later was een fiasco voor Sanders: hij verloor toen onder andere de belangrijke staat Michigan, waar hij het in 2016 nog goed had gedaan tegen Hillary Clinton.

Bekijk hier hoe Bernie Sanders zijn beslissing bekendmaakte en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Niet verkiesbaar...

En dat is meteen de vinger op de wonde leggen:"In 2016 deed Sanders het goed omdat hij ook veel anti-Hillary-stemmen kreeg. Die moet hij nu ook missen, omdat Joe Biden zijn tegenstander is. Die heeft het imago van een gezellige nonkel, en werkt - in tegenstelling tot Clinton - geen antipathie in de hand", zegt correspondent in Amerika Björn Soenens.

Het probleem voor Sanders is ook wat hij zelf al van bij het begin zijn "electability" of verkiesbaarheid noemt. Voor Amerikaanse standaarden is Bernie Sanders erg links en progressief, wat hem vooral populair maakt bij jonge kiezers. Zijn sociaaldemocratische gedachtegoed past echter niet in het kraam van de doorsnee Democratische stemmer.

...of toch wel?

Toen duidelijk werd dat zijn rivaal Joe Biden aan de winnende hand was, schaarde het establishment van de Democratische partij zich snel achter hem. Samen met de coronacrisis, die ervoor zorgde dat massabijeenkomsten niet langer zijn toegelaten, was dit de doodsteek voor de campagne van Sanders.

Die campagne zet hij nu dus stop. Hij steunt ook Joe Biden in de race tegen president Donald Trump, en roept de Democraten op om zich te verenigen. Wel blijft Sanders op het stembiljet staan. Dat doet hij naar eigen zeggen om druk te blijven zetten op het partijprogramma van de Democraten. In theorie kan Sanders dus toch nog verkozen worden als tegenstander van Trump, maar hij zal zichzelf niet meer promoten als kandidaat.

Sanders in een tv-debat met Biden op 15 maart 2020.
AFP or licensors

De oudste, maar nog niet moegestreden

Bernie Sanders was met zijn 78 lentes de oudste kandidaat die nog in de running was voor de nominatie bij de Democraten. Ondanks zijn leeftijd voerde hij nog vurig campagne. "Nadat hij hersteld was van de hartaanval die hij kreeg in oktober vorig jaar, kwamen 25.000 jonge aanhangers van Sanders samen op een verkiezingsrally. "Bernie is back!", scandeerden ze. Dat betekent wel iets", vertelt Björn Soenens.

Zelfs al haalt Sanders de nominatie voor de Democraten nu dus niet, dan nog heeft hij sterk zijn stempel gedrukt op de Amerikaanse politiek. "De speerpunten van Sanders waren altijd gericht op het doorprikken van "de Amerikaanse droom": hij wilde hogere lonen voor gewone Amerikanen en een progressievere ziekteverzekering bijvoorbeeld. Eigenlijk kan je hem zien als een kruising tussen Robin Hood en de negentiende-eeuwse priester Daens."

Eigenlijk kan je Bernie Sanders zien als een kruising tussen Robin Hood en de negentiende-eeuwse Vlaamse priester Daens

Björn Soenens, Amerikacorrespondent VRT NWS

Door zijn standpunten is heel de Democratische partij naar links opgeschoven, analyseert ook Björn Soenens. "Obamacare (het plan voor de ziekteverzekering van de gelijknamige president, red.) moest Obama destijds door de strot van zijn partijgenoten rammen. Nu wordt het gezien als een vrij conservatief plan."

De Democraten kunnen zich nu dus zo goed als zeker achter een kandidaat scharen: de 77-jarige Joe Biden. Die geniet de steun van blanke middenklassers, maar ook veel zwarte Amerikanen. "Het wordt een uitdaging voor de Democraten om ook de jonge, militante kiezers van Sanders op hun kar te krijgen, met dat ene doel: Trump verslaan" , besluit Soenens.

Beluister hier het volledige gesprek met Björn Soenens in "De Wereld Vandaag" op Radio 1:

AFP or licensors

Meer uitleg van onze correspondent in de VS Björn Soenens over de beslissing van Bernie Sanders:

Videospeler inladen...

Meest gelezen