Videospeler inladen...

Boosheid in woonzorgcentra: "Te laat ingegrepen", minister Beke: "Al bij het begin van de coronacrisis op de agenda"

De eerste woonzorgcentra krijgen sinds gisteren testkits om bij hun bewoners en medewerkers te testen of ze besmet zijn met het coronavirus. Maar het verdelen van die testkits verloopt niet zo vlot als verwacht. Uit de sector klinken steeds meer alarmsignalen: er is te laat ingegrepen en de communicatie is slecht. Volgens Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) stonden “woonzorgcentra sinds het begin van de coronacrisis als eerste op de agenda, omdat daar de meest kwetsbaren zitten”. “Het is alle zeilen bijzetten”, geeft de minister toe. “Ik begrijp zeer goed dat er veel bezorgdheden zijn op het terrein.”

Op dit moment worden er 11.000 testkits uitgedeeld over 85 Vlaamse woonzorgcentra. In sommige zijn die al aangekomen, in andere worden die vandaag verwacht. Maar in meer dan 700 wooncentra heeft men het nieuws gekregen dat zij nog geen testkits krijgen. 

Omdat de Vlaamse overheid geen inzicht geeft in de selectiecriteria, heerst er in woonzorgcentra veel onbegrip en groeit de onrust bij de bewoners, hun familie en de medewerkers. 

“Sint-Gillis-Waas kampte de voorbije dagen met 15 overlijdens, en dat zorgt voor heel wat ongerustheid”, zegt burgemeester Maaike de Rudder (CD&V) aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. “De medewerkers zijn terecht ongerust, gaan ze binnen bij een besmette persoon of niet? Zo’n test kan naar het personeel toe een extra zekerheid zijn.”

Ongerustheid in Hasselt

Dezelfde klacht is te horen in Hasselt, bij Kristof Vervloesem, directeur van woonzorgcentrum Katharinadal. In dat rusthuis zijn 9 bewoners overleden aan de gevolgen van het coronavirus. 12 personeelsleden en 8 bewoners met symptomen hebben positief getest. 

Toch krijgt Katharinadal niet de middelen om alle bewoners en medewerkers te testen. Het is voor de directeur niet duidelijk waarom dat niet het geval is. “De keuze wordt door de overheid gemaakt op basis van de dagelijkse coronaregistraties. Maar het is jammer dat we geen inzicht krijgen in de selectiecriteria, want dat zou duidelijkheid bieden waardoor ik m’n mensen een uitleg zou kunnen geven waarom ze niet getest worden.”

Vervloesem stelt vast dat de onrust bij de bewoners, zijn personeel en de betrokken families groot is. “Omdat iedereen die bij ons toch getest werd, positief is gebleken, zit de schrik erin.” Er wordt van uitgegaan dat mogelijk een veel grotere groep besmet is, “maar jammer genoeg zijn we niet in de mogelijkheid om iedereen te testen”.

Beluister hier het verhaal van Kristof Vervloesem in "De ochtend" op Radio 1 en lees eronder verder:

Maxime Anciaux - All rights reserved

Harde kritiek

Bij verschillende directeurs waarmee VRT NWS sprak, is de kritiek op de overheid hard. “Er is te laat ingegrepen terwijl we heel goed wisten dat de woonzorgcentra heel kwetsbaar zijn in deze hele crisis. Oude, zieke mensen die op elkaars lip leven, dat zijn plekken waar het virus vrij spel heeft. Er zijn bovendien niet genoeg middelen, geen mondmaskers, schorten voor het personeel en uitgebreide testen”, klinkt het.

“De testkits zijn er, maar de verspreiding verloopt heel moeizaam. Heel veel woonzorgcentra weten niet wanneer de testkits komen en hoeveel er precies zullen zijn. En als ze eenmaal aankomen, is er ook geen personeel genoeg om die tests heel snel te moeten uitvoeren, want daar zijn er ook al zieken.”

Maxime Anciaux - All rights reserved

Beke reageert

Volgens Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) stonden “woonzorgcentra sinds het begin van de coronacrisis als eerste op de agenda, omdat daar de meest kwetsbaren zitten”. “Het is alle zeilen bijzetten”, geeft de minister toe. “Ik begrijp zeer goed dat er veel bezorgdheden zijn op het terrein.”

Beschermingsmateriaal, tests en vervangingspersoneel zijn drie aandachtspunten voor de minister. Maar het testbeleid is een federale bevoegdheid, zegt hij. “Als de federale overheid ons 12.000 testen geeft, kan ik daar moeilijk op hetzelfde ogenblik 80.000 residenten mee testen”, klinkt Beke scherp. Wel zegt de minister dat er naast de 55 centra waar er uitbraken zijn vastgesteld, nog 30 centra waar geen problemen worden gemeld, worden getest.

Beluister hier de reactie van minister Beke:

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen