Chris Vosters Illustraties

Corona-aapje van illustrator Chris Vosters uit Kinrooi gaat wereld rond: "Bedacht tussen soep en patatten" 

Illustrator Chris Vosters uit Kinrooi heeft een figuur bedacht om de coronacrisis aan kinderen uit te leggen. Zijn corona-aapje duikt op in Zuid-Afrika en Brazilië. "Fijn om te weten dat het verhaal bij zoveel mensen klikt." 

Een prentenverhaal over een virus dat zelf viraal gaat. Het lijkt zelf wel een sprookje. Het corona-aapje van Chris Vosters uit Kinrooi helpt gezinnen nu om de corona-epidemie op een heldere manier uit te leggen aan de kinderen. "Het is fijn om te weten dat mijn verhaal, dat ik hier letterlijk tussen de soep en de patatten verzonnen heb, bij zoveel mensen klikt. Dat het iets voor hen kan betekenen", zegt Vosters trots. 

Veel mensen zaten te wachten op een manier om de situatie gemakkelijk uit te leggen

Chris Vosters, illustrator

Het was bij de illustrator net zoals bij veel andere gezinnen moeilijk om een goed antwoord te bedenken op de vragen van de kinderen. "Ik moest snel iets verzinnen om de situatie uitgelegd te krijgen. Daarom ben ik aan de keukentafel op het idee gekomen. Mijn kinderen (1, 4 en 6 jaar oud) vroegen bijvoorbeeld waarom ze grootmoeder niet meer mochten bezoeken. Dankzij het aapje snappen ze het concept best goed."  

Superhelden

In het prentenverhaal van Vosters dragen de kinderen het corona-aapje met zich mee. "Het aapje zit op hun schouder, maar omdat de kinderen superkrachten hebben, kan het hen geen kwaad doen", legt Vosters uit. "Als ze dichter dan 1,5 meter bij andere mensen komen, kan het aapje overspringen. En de andere mensen, bijvoorbeeld de grootouders, hebben geen superkrachten. Zij worden dan ziek." De kinderen kunnen het aapje simpel verjagen zegt Vosters: "Als zij braaf binnenblijven, gewoon boeken lezen en hun handen wassen, dan gaat het aapje zich vervelen en uiteindelijk gaat het weg." 

Op een vrijdagavond plaatste Vosters zijn tekeningen op Facebook en vanaf toen ging het snel. "Mijn gsm veranderde in een lunapark met meldingen en berichtjes van mensen die het deelden en leuk vonden. Veel mensen zaten echt te wachten op een manier om de situatie gemakkelijk aan de kinderen te kunnen uitleggen." 

Ondertussen hebben de tekeningen zich net zoals het coronavirus over de wereld verspreid. De trotse illustrator geeft enkele voorbeelden: "People Magazine Zuid-Afrika heeft het opgepikt en gedeeld op hun website en ook in Brazilië is het opgedoken. Het gaat viraal als het ware." 

Chris Vosters Illustraties

Meest gelezen