Videospeler inladen...

Corona in de VS: "WHO heeft het verknald", zegt Trump, virus treft Afro-Amerikanen meer dan blanken

De voorbije 24 uur zijn in de Verenigde Staten net geen 2.000 mensen overleden door het coronavirus. Dat is het hoogste cijfer dat een land op één dag te verwerken kreeg. Uit verschillende cijfers blijkt intussen dat de zwarte bevolking meer dan de blanke getroffen wordt door het virus. En president Donald Trump haalt fors uit naar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus in de Verenigde Staten blijft pijlsnel stijgen. Volgens Johns Hopkins University, die de cijfers bijhoudt, zijn er 399.081 besmettingen bevestigd (op 8 april, 6.30u Belgische tijd, red). In 24 uur tijd zijn er meer dan 20.000 besmettingen bij gekomen. De VS heeft nu met net geen 400.000 besmettingen meer dan een kwart van het aantal besmettingen wereldwijd (1.430.453, op 8 april, 6.30u Belgische tijd, red).

Ook het aantal overlijdens blijft oplopen. In heel de VS zijn nu 12.907 (op 8 april, 6.30u Belgische tijd, red) mensen gestorven aan de gevolgen van Covid-19, dat is de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus. In 24 uur tijd zijn er net geen 2.000 nieuwe sterftegevallen gemeld. De VS komt stilaan in de buurt van Italië en Spanje, dat met respectievelijk meer dan 17.000 en 13.000 doden de zwaarst getroffen landen zijn.

"De corona-epidemie is veel later op gang gekomen in het midwesten en het zuiden van de Verenigde Staten dan aan de west- en de oostkust, en dat begin je nu heel goed te zien", zegt VS-correspondent Björn Soenens.

Johns Hopkins University

Zwarte bevolking blijkt kwetsbaarder

Intussen blijkt uit cijfers van verschillende Amerikaanse staten en grote steden dat de zwarte bevolking meer dan de blanke bevolking ziek wordt en overlijdt. In de staat Illinois bijvoorbeeld is 15 procent van de bevolking zwart. Maar 28 procent van de besmettingen en 43 procent van de overlijdens situeren zich bij de Afro-Amerikaanse inwoners. Hetzelfde beeld in Michigan: 14 procent van de bevolking is zwart, terwijl een derde van de besmettingen en 40 procent van de overlijdens in die groep te vinden zijn. En in Louisiana is 32 procent van de bevolking zwart, terwijl 70 procent van de doden Afro-Amerikaans zijn.

Dokter Anthony Fauci, het hoofd van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases die de Amerikaanse regering als expert bijstaat, zei op de dagelijkse persconferentie in het Witte Huis dat de epidemie "een helder licht laat schijnen" op raciale ongelijkheden in de VS. "Wanneer dit allemaal voorbij is, zullen die ongelijkheden er nog altijd zijn bij de Afro-Amerikaanse bevolking, en dat is iets wat we echt moeten aanpakken."

Afro-Amerikanen lijden meer aan diabetes, aan hart- en longziekten. Er zijn meer onderliggende factoren die hen kwetsbaar maken. Ze worden dus niet sneller of makkelijker besmet, maar als ze besmet zijn, zijn ze veel kwetsbaarder.

VS-correspondent Björn Soenens

"President Donald Trump noemde die cijfers heel erg, terrible, nasty", zegt VS-correspondent Björn Soenens. Volgens Trump verzamelen federale overheidsdiensten nu meer cijfers om te onderzoeken waarom Afro-Amerikanen zoveel keer meer getroffen worden dan anderen. Er kunnen meerdere verklaringen zijn. "Een daarvan is dat Afro-Amerikanen meer lijden aan diabetes, aan hart- en longziekten. Met andere woorden, er zijn meer onderliggende factoren die hen kwetsbaar maken", zegt Soenens. "Ze worden dus niet sneller of makkelijker besmet, maar als ze besmet zijn, zijn ze veel kwetsbaarder."

Hij wijst ook nog op een ander ongewenst neveneffect. "Je moet hier je gezicht bedekken met een mondkapje, een sjaal of een bandana als je de straat op gaat. Maar veel zwarte Amerikanen durven dat niet omdat ze bang zijn dat ze aangezien worden als gangsters of bendeleden."

President Trump: "WHO heeft het verknald"

Op de persconferentie haalde president Trump overigens fors uit naar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens hem heeft de WHO "zich in heel veel zaken vergist, ze hebben het verknald", zei hij. De organisatie was te veel op China gericht en reageerde veel te laat. Hij dreigde ermee de Amerikaanse financiering aan de WHO stop te zetten.

"Ze hadden al heel vroeg heel veel informatie", aldus Trump. "Ze zouden hier al maanden eerder voor gewaarschuwd moeten hebben. Ze zouden het geweten hebben, ze zouden het geweten moeten hebben, en ze wisten het waarschijnlijk. Dus we gaan dat heel grondig onderzoeken en we gaan een stop zetten op het geld dat we aan de WHO uitgeven. Het is iets fantastisch als het werkt, maar als ze alle ballen misslaan, is dat niet goed."

Toen reporters vroegen of een wereldwijde pandemie wel een goed moment was om steun voor de WHO tijdelijk stop te zetten, kwam hij alweer op zijn uitspraken terug. "Misschien niet", zei hij. "Ik heb niet gezegd dat we dat gaan doen, we gaan het onderzoeken."

Ze zouden hier al maanden eerder voor gewaarschuwd moeten hebben. Ze zouden het geweten moeten hebben, en ze wisten het waarschijnlijk. We gaan een stop zetten op het geld dat we aan de WHO uitgeven.

Donald Trump

De WHO noemde de uitbraak van het coronavirus een medische noodtoestand op 30 januari, een maand voor Trump tweette dat "het coronavirus in de VS heel erg onder controle is." Hij minimaliseerde het gevaar en vergeleek het met een griep: "daarvoor gaan we een land niet onder quarantaine plaatsen."

"President Trump is op zoek naar een zondebok, de WHO is een nieuwe", zegt VS-correspondent Björn Soenens. Eerder legde hij de schuld al bij China, de Obama-regering en de media. Intussen zijn memo's bekend geraakt van Pete Navarro, Trumps handelsadviseur, die in januari en februari al waarschuwde dat het coronavirus miljoenen Amerikaanse levens in gevaar bracht en duizenden miljarden dollars zou kosten. Trump verklaart nu dat hij die memo's nooit gezien heeft, maar dat hij er wel "min of meer" op gereageerd heeft door een algemeen inreisverbod in te stellen.

(tekst gaat voort onder de video)

Videospeler inladen...

Toch voorverkiezingen in Wisconsin, ondanks lockdown

Intussen zijn in de staat Wisconsin voorverkiezingen gehouden om de Democratische kandidaat voor de presidentsverkiezingen aan te duiden. En dat ondanks de strenge maatregelen tegen het coronavirus: inwoners moeten er sinds 25 maart thuis blijven. 

De gouverneur van Wisconsin wilde de verkiezingen uitstellen tot juni, maar enkele Republikeinen eisten dat ze toch zouden doorgaan. Ze kregen gelijk van het Hooggerechtshof in Wisconsin. Prominente Democraten veroordeelden dat besluit. Volgens hen betekent het dat kiezers hun leven op het spel moesten zetten om te kunnen stemmen.

Het verliep allemaal niet zo soepel. Mensen die de straat op gingen om te stemmen, moesten meestal lang wachten door de social distancing en de desinfectie-maatregelen in de stemlokalen. Aan veel stembureaus was het ook lang aanschuiven omdat veel vrijwilligers die het open zouden houden niet opdaagden uit vrees voor besmetting.

De resultaten van de voorverkiezingen in Wisconsin worden pas volgende week maandag bekendgemaakt.

Beluister het gesprek met VS-correspondent Björn Soenens:

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen