(archieffoto)
BELGA/LALMAND

Droogte: waterstand in Vlaanderen staat laag of zeer laag

Metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) tonen dat de grondwaterstand in 45,5 procent van de Vlaamse meetplaatsen laag of zeer laag is voor de tijd van het jaar. Nagenoeg alle neerslag in maart viel voor 12 maart, waardoor het ondertussen bijna 4 weken droog is.

Maart was een normale maand met een gemiddeld neerslagtotaal van 75,7 mm (normaal maart in Ukkel: 70,0 mm). De neerslag viel vrij goed gespreid over Vlaanderen. Maar bijna alle neerslag viel vóór 12 maart, waardoor het ondertussen bijna 4 weken droog is. En ook de komende dagen wordt weinig neerslag voorspeld.

In de tweede helft van maart heeft het gebrek aan neerslag ook geleid tot een dalende verzadiging van de bodem. Ook de debieten op de onbevaarbare waterlopen daalden op alle locaties. Momenteel worden verspreid over Vlaanderen normale tot lager dan normale debieten voor de tijd van het jaar waargenomen.

Ook de verdere aanvulling van het grondwater is gestopt. Vooral de hoge en zeer hoge grondwaterstanden die tot 12 maart waargenomen werden, daalden weer tot normale grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Maar ook het aandeel lage en zeer lage grondwaterstanden nam opnieuw toe.

VMM

Momenteel zijn de grondwaterstanden in 15,5 procent van de locaties hoog of zeer hoog, in 39 procent van de locaties normaal en in 45,5 procent van de locaties laag of zeer laag voor de tijd van het jaar. De algemene toestand is wel wat beter dan begin april 2019.

2017, 2018 en 2019 waren droge jaren, met het bijhorende risico op waterschaarste. Daarom zijn verschillende plannen uitgewerkt om waterschaarste te beperken en om de schade in periodes van schaarste zo laag mogelijk te houden.

Meest gelezen