Jaap Arriens/NurPhoto

Een baby tijdens de coronacrisis: genieten van de rust of stresserend door gebrek aan hulp?

Wie een baby krijgt tijdens de coronacrisis vindt dat misschien wel rustgevender dan onder normale omstandigheden. Dat is wat een vroedvrouw uit Gent ondervindt bij haar cliënten. “Ze moeten zich nu geen zorgen maken over het babybezoek”, klinkt het. Een therapeut uit Maarkedal roept dan weer op om jonge moeders de kans te geven om hun zwangerschapsverlof te verlengen. Want door het gebrek aan hulp van vrienden en familie, zouden jonge moeders niet voldoende kunnen recupereren.

Marij Van de Velde uit Gent is vorige week bevallen van haar zoontje Vic. Zij merkt dat ze op dit moment veel meer rust ervaart dan na de geboorte van haar eerste zoon. “Ik heb zelfs een beetje een vakantiegevoel”, vertelt ze in het middagprogramma van Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Niets moet. We kunnen toch nergens naartoe. Dat geeft veel rust.”

In het ziekenhuis

“De bevalling verliep zoals dat anders zou gaan”, gaat Van de Velde verder. “Je ziet wel dat het verplegend personeel mondmaskers draagt, maar verder is er geen verschil. Na de bevalling wordt het moeilijker. Je mag geen kraambezoek meer ontvangen, en daar had ik het toch wel lastig mee. Zeker omdat ik mijn oudste zoontje drie dagen lang niet kon zien.”

“We merken dat veel jonge moeders sneller het ziekenhuis verlaten dan onder normale omstandigheden”, zegt vroedvrouw Marie-Jo Impens. “Thuis kunnen ze voortdurend bij hun gezin zijn en het is ook niet altijd evident om opvang te vinden voor de andere kinderen.” Marij Van de Velde koos er bewust voor om zo lang mogelijk te genieten van de zorgen in het ziekenhuis. “Ik wist dat ik thuis geen sociaal vangnet zou hebben. Er mag niemand op bezoek komen en daarom wilde ik dat Vic en ik zo lang begeleid zouden worden als nodig was.”

(K)raambezoek

“Ook al mag ik geen bezoek ontvangen, ik vind het toch belangrijk om Vic aan vrienden en familie te laten zien”, gaat jonge moeder Van de Velde verder. “We hebben op het geboortekaartje geschreven dat raambezoek zeker welkom is, en dat is heel fijn. Vrienden en familie komen langs met de fiets en dan laaien de emoties altijd hoog op langs beide kanten van het raam. Iedereen die langskomt krijgt wel een tijdstip”, lacht Van de Velde. “We willen niet dat het bezoek elkaar moet kruisen. Alles moet veilig blijven natuurlijk. Wat me ook opvalt is dat we plots heel weinig familiefoto's hebben. Het zijn nu allemaal selfies”, lacht Van de Velde.

Rustgevend

“Er zijn zeker mooie kanten voor mij aan deze coronatijd”, vertelt Marij Van de Velde nog. “We moeten de hele dag niets doen, behalve met vier samen zijn. We hebben nu heel veel tijd om samen ons gezin te leren kennen. Daarnaast valt de stress ook weg van het kraambezoek. Ik moet nu niet bezig zijn met het opruimen van mijn huis en het klaarzetten van hapjes voor wie langskomt. Dat is eigenlijk wel fijn.”

Extra zwangerschapsverlof

Maar niet iedereen ervaart deze periode tijdens de coronacrisis als rustig. Er zijn ook veel jonge moeders die de steun en hulp van familie en vrienden missen. Dat merk therapeut Inge Allegaert uit Maarkedal. Ze vindt dat jonge moeders de mogelijkheid moeten hebben om hun zwangerschapsverlof te verlengen. “Tijdens je zwangerschapsverlof moet je uitrusten en recupereren van de bevalling, maar dat gaat niet altijd als ze geen hulp kunnen krijgen”, vertelt ze bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Niet alle moeders komen nu tot rust. Daarom zou ik willen vragen dat moeders hun zwangerschap kunnen verlengen met de dagen die ze niet hebben kunnen benutten tijdens de lockdown. Als die moeders na de lockdown meteen moeten gaan werken, gaan ze uitgeput en vermoeid naar het werk en sneller ziek worden.”

Invloed op de baby

“Als de mama zich niet goed voelt, merkt een baby dat ook”, gaat Allegaert verder. “De baby zal meer huilen, waardoor de moeder dan weer prikkelbaarder wordt. Zo komen ze eigenlijk in een vicieuze cirkel terecht. Stress is nooit goed voor een baby. Baby’s nemen die stress zelfs mee in hun verdere leven.”

Thuisbevallingen

Er valt heel wat te zeggen over zwangerschappen en bevallingen tijdens de coronacrisis. Vroedvrouw Marie-Jo Impens uit Gent merkt dan ook dat ze heel veel vragen krijgt van toekomstige moeders. “We krijgen veel bezorgde telefoontjes van moeders die willen weten wat in deze tijd allemaal kan en wat niet kan”, legt ze uit bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Meer dan anders hebben moeders ook vragen over thuisbevallingen, maar die kunnen we niet zomaar toestaan.”

Een thuisbevalling is alleen maar mogelijk als de persoon in kwestie al goed opgevolgd wordt door een vroedvrouw. “We moeten bij zulke vragen altijd goed nagaan wat de beweegredenen van de vrouw in kwestie zijn om thuis te bevallen in de plaats van in het ziekenhuis”, gaat Impens verder. “Als mensen hun plannen willen veranderen uit angst, is het vaak beter om daar niet op in te gaan. Maar we moeten er natuurlijk bovenal voor zorgen dat de jonge moeder zich goed voelt. Of we effectief overgaan op een thuisbevalling moet dus geval per geval bekeken worden.”

kasto80

Meest gelezen