Videospeler inladen...

Frietproductie valt stil en boeren raken aardappelen niet kwijt, sector vraagt overheidssteun

Door de coronacrisis is er veel minder vraag naar aardappelen. In bedrijven als Aviko in Poperinge en Agristo in Harelbeke worden er minder frieten gemaakt. De landbouwers zullen veel aardappelen op overschot hebben. Daarom lijkt het onvermijdelijk dat een deel van de oogst vernietigd moet worden. Na overleg binnen de sector is beslist om overheidssteun aan te vragen.

Naar schatting zou tot 750.000 ton aan aardappelen moeten vernietigd worden. "Dat zijn 25.000 à 30.000 vrachtwagens vol aardappelen", zegt Romain Cools van sectororganisatie Belpotato. "We ramen het verlies op een goede 150 miljoen euro." Volgens Cools wordt bekeken of er geen alternatief kan worden gevonden voor het vernietigen van de aardappelen. "Elke aardappel die weggegooid wordt, is er een te veel."

Vanmiddag heeft de sector overlegd en is beslist om steun aan te vragen bij de overheid. "De aardappelsector in dit land heeft nog nooit steun gevraagd aan geen enkele overheid", benadrukt Cools. "Het is voor veel boeren erg moeilijk. Ze hebben vaak zware investeringen gedaan en hadden vorige jaren al veel problemen met de hitte en droogte."

"Diepvriezers vol frieten"

Door de verplichte sluiting van onder meer de horeca is een belangrijk deel van de afzetmarkt voor aardappelen voorlopig verdwenen. Daardoor wordt bij aardappelverwerkingsbedrijf Aviko in Proven bij Poperinge de productie van frieten nu gehalveerd. Manager Philippe Debruyne: "Onze frietproductie ligt voor een deel stil. De andere aardappelspecialiteiten blijven we wel nog maken, maar aan een trager tempo doordat onze medewerkers op een veilige afstand van elkaar moeten werken."

De diepvriesmagazijnen zitten bomvol frieten. Aviko heeft bijkomende loodsen gevonden. Ook bij Agristo in Hulste bij Harelbeke liggen verschillende productielijnen stil. Het bedrijf is ook op zoek naar extra ruimte om frieten op te slaan.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen