Gemeente Lievegem gaat burgerlijk huwelijk streamen: "Zo kan familie vanop veilige afstand volgen"

De gemeente Lievegem biedt koppels die wettelijk trouwen de mogelijkheid om de plechtigheid via livestream uit te zenden. Zo kunnen familieleden en vrienden die door de coronacrisis niet aanwezig mogen zijn toch alles via het internet volgen. 

Trouwen voor de wet kan in deze coronatijden enkel onder strikte voorwaarden én met een beperkt aantal aanwezigen. Enkel de trouwers, de getuigen en iemand van de gemeente mogen bij het huwelijk aanwezig zijn. Ze moeten ook, ten alle tijden, de regels rond social distancing zoveel mogelijk respecteren. In gemeente Lievegem willen ze via een livestream familieleden en vrienden die niet mogen komen toch de kans geven de plechtigheid te volgen. 

Koppels kunnen zo mensen die ze in het hart dragen vanop een veilige afstand laten volgen  

Burgemeester Tony Vermeire (CD&V)

"We bieden nu een livestream aan via internet. Mensen kunnen die van thuis uit volgen en zo toch de belangrijke gebeurtenis meevolgen", zegt burgemeester Tony Vermeire (CD&V). "We zetten uiteraard geen cameramannen in, we filmen met de webcam van een laptop. Dat beeld krijgen de mensen dan via internet binnen."

Gemeente belt alle trouwers op

Het project in Lievegem is pas gelanceerd en er zijn voorlopig nog geen koppels die hebben ingetekend. "We gaan iedereen die wettelijk zal trouwen nu contacteren om te vragen of ze interesse hebben. De streaming is uiteraard niet verplicht, sommige mensen vinden het een fijn idee. Anderen dan weer niet", zegt Vermeire nog.

Meer trouwen in de zomer

In Lievegem zijn er, ook tijdens deze coronacrisis, vaak burgerlijke huwelijken. "We merken wel dat een aantal koppels de plechtigheid nu doorschuiven naar de zomer. Daar gaan we wat meer momenten inplannen waarop getrouwd kan worden."

kasto80

Meest gelezen