Houthalen-Helchteren gelast álle evenementen af tot oktober: “Duurzame afbouw is nodig en vermenging van grote groepen moeten we vermijden”

Het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren heeft beslist om alle gemeentelijke evenementen tot oktober af te gelasten. Het is de eerste gemeente die zo’n beslissing maakt. Het dancefestival Extrema Outdoor gaat ook door in Houthalen-Helchteren, maar is geen gemeentelijk evenement. Of dat festival kan plaatsvinden is nog niet duidelijk.

De beslissing werd deze week unaniem goedgekeurd door het schepencollege van Houthalen-Helchteren. “Vermenging van grote groepen mensen moeten we vermijden”, licht burgemeester Alain Yzermans toe. “Als het om onze eigen evenementen gaat, kunnen we daar het voorbeeld geven. Waar we zelf nog de regie in handen hebben, moeten we spijtig afgelasten.”

We gaan de verspreiding van het virus niet versnellen door grote manifestaties te houden. Het juist vermijden is ons grootste wapen.
Alain Yzermans

Hoewel oktober nog ver voor ons ligt, is het volgens de burgemeester toch belangrijk om die beslissing nu al te nemen. “We hebben een duurzame afbouw nodig. Dat is gisteren nog maar eens bewezen met de heropening van de recyclageparken. We gaan dat her en der niet versnellen door grote manifestaties te houden. De verspreiding van het virus vermijden is ons grootste wapen.”

Of andere gemeenten in Limburg zullen volgen is nog af te wachten. “Ik ga niet spreken voor andere gemeenten, iedereen maakt die beslissing zelf”, vindt Yzermans. “Veel Limburgse gemeenten worden geconfronteerd met beslissingen over grote festivals.”

Ik ga er vanuit dat Extrema Outdoor, dat normaal eind mei plaats vindt, niet zal doorgaan.
Alain Yzermans

Extrema Outdoor, een van de grootste dancefestivals van België, vindt ook plaats in Houthalen-Helchteren tijdens Pinksteren. Of dat nog zal doorgaan, is nog maar de vraag. “Wij zijn grotendeels betrokken bij de organisatie van het festival. Maar voor de heel grote festivals ligt de beslissing bij het Federaal Crisiscentrum”, vertelt de burgemeester. “Ik ga er vanuit dat zo’n groot festival, dat normaal eind mei plaatsvindt, niet zal doorgaan. Maar het is niet aan mij om daar een uitspraak rond te doen. We staan in nauw contact met de organisatoren. Zij wachten, net zoals de organisatie van Rock Werchter of Tomorrowland, met een bang hart op het verdict van het Crisiscentrum.”

Ik had vorige week milde symptomen, maar het ergste is achter de rug. Er zijn mensen die er veel erger aan toe zijn.
Alain Yzermans

Burgemeester Alain Yzermans is zelf besmet met het coronavirus en zit momenteel in thuisquarantaine. “Ik had vorige week milde symptomen, maar het ergste is achter de rug. Het is stilaan beter nu. Ik zit nu enkel nog met een zware verkoudheid. Er zijn mensen die er veel erger aan toe zijn, dus ik mag van geluk spreken. Maandag hebben we voor de eerste keer opnieuw een schepencollege gehouden. Dat lukt van achter een computerscherm en volgens de opgelegde maatregelen.”

Meest gelezen