Videospeler inladen...

Angst voor bommen en nu ook voor corona in de Syrische provincie Idlib

In Idlib, in het noordwesten van Syrië, vrezen mensen naast bommen nu ook het coronavirus. Het virus heeft Idlib nog niet bereikt, maar internationale organisaties trekken aan de alarmbel. Sinds de bombardementen in december, zijn er meer dan 1 miljoen vluchtelingen op de vlucht en verblijven ze in geïmproviseerde vluchtelingenkampen in het noorden van Idlib, waar ze in erbarmelijke omstandigheden leven.

Tot nu toe zijn er nog geen bevestigde coronabesmettingen in en rondom Idlib. Maar de regio is niet voorbereid op een uitbraak van het virus. Het afgelopen jaar zijn er al meer dan 85 medische faciliteiten gebombardeerd geweest tijdens de burgeroorlog.

“De ziekenhuizen in Idlib liggen al overvol met patiënten, we kunnen de druk nu al niet aan. Laat staan als het virus hier zou uitbreken", vertelt dokter Mohamed Tennari van de Syrian American Medical Society. Er zijn in de regio maar 123 intensieve zorgbedden en ongeveer 50 beademingstoestellen die geschikt zijn voor volwassenen. Met 2,8 miljoen inwoners, is er dus één intensief zorgbed per 22.100 inwoners, en daar zijn de één miljoen vluchtelingen niet bij gerekend. 

Videospeler inladen...

Sluiting van grenzen

Sinds het decemberoffensief, waarbij Syrië met de steun van de Russische luchtmacht, de provincie Idlib probeert te heroveren van de rebellen, zijn er meer dan één miljoen mensen gevlucht naar het noordwesten van Syrië. De grens met Turkije is gesloten en de vluchtelingen verblijven in erbarmelijke omstandigheden in kampen.

Maar dokter Tennari gelooft dat het ook dankzij de sluiting van de grenzen is, dat corona de vluchtelingenkampen in Idlib nog niet heeft bereikt: “Voor de coronacrisis was het verschrikkelijk dat de grenzen gesloten waren, maar nu is het eerder positief, omdat er geen inwoners van Turkije naar Idlib kunnen." "Hier kan er niet aan social distancing worden gedaan, dus moeten we eerder groepen dan individuën isoleren” meldt Hedinn Haldorrson van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Van lockdown en quarantaine is er in de stad Idlib als in de vluchtelingenkampen geen sprake.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Vrees voor de burgeroorlog dan voor corona

Het dagelijks leven gaat in Idlib voort en mensen nemen nauwelijks maatregelen tegen het virus.  “Het probleem met Syrië en vooral Idlib, is dat we geen werkende regering hebben die nu iets onderneemt. We zijn een land in oorlog, mensen vrezen eerder de bommen dan het virus", vertelt dokter Tennari.

Ngo’s en medische organisaties proberen de mensen in de vluchtelingenkampen bewust te maken van de situatie. Zo delen medewerkers van de Syrian American Medical Sociecty flyers uit in de kampen en leren ze de mensen hoe ze correct hun handen moeten wassen. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Een medische zorg die uit elkaar valt

Er zijn op dit moment 3.300 testkits aanwezig in de provincie Idlib. Twintig verdachte gevallen testten negatief. Dit bevestigen het WHO en de International Crisis Group.

Maar net als in de rest van de wereld is er in de regio niet enkel een gebrek aan medische apparatuur, maar ook aan basisbeschermingsmiddelen zoals mondmaskers en handschoenen voor de hulpverleners. Ziekenhuizen hebben triagesystemen uitgewerkt en zetten risicogevallen zo veel mogelijk in isolatie.

“Dit is een van de meest kwetsbare mensengroepen. De medische zorg valt in Idlib uit elkaar. Er is meer geld nodig zodat ook deze regio zich beter kan voorbereiden op een eventuele uitbraak. Als de internationale gemeenschap niet snel reageert, gaat dit een van de hardst getroffen regio’s worden in de wereld,” zegt Misty Busswell van de International Crisis Group.

Dokter Tennari vreest het ergste: “We zijn omgeven door landen die zwaar getroffen zijn door het coronavirus, zelfs in Syrië zijn er al coronabesmettingen. Ik denk dat het enkel een kwestie van tijd is vooraleer het ook Idlib en de vluchtelingenkampen bereikt.” 

Meest gelezen