Industriële wasserijen zorgen zélf voor bescherming tegen corona: “Wij komen in contact met besmet linnen, wij verdienen ook bescherming”

Industriële wasserijen in Oost-Vlaanderen vinden op eigen initiatief beschermend materiaal tegen het coronavirus. Ze deden een oproep bij de overheid maar omdat ziekenhuizen voorrang krijgen, zochten ze zelf naar oplossingen. “Het linnen van ziekenhuizen en woonzorgcentra dat mogelijks besmet is, komt hier terecht. Ons personeel moest ook beschermd zijn tegen het virus”, zegt Dirk Holvoet van CleanLease.

Ook in industriële wasserijen is de nood naar extra beschermingsmateriaal hoog. Zij wassen de lakens van ziekenhuizen en woonzorgcentra, maar het bleef wachten op steun van de overheid.

Eigen voorraad

Omdat de industriële wasserijen geen hulp kregen van de overheid, gingen ze zelf aan de slag. Ook CleanLease in Eeklo, Geraardsbergen en Lokeren deed dat. “We hadden nood aan ontsmettingsmiddelen voor de handen en de oppervlakten, die hebben we gevonden via lokale apothekers. We hadden ook mondmaskers nodig, die hebben we bekomen via de beroepsfederatie en via een bevriende transportfirma die een duizendtal mondkapjes uit China heeft overgevlogen”, zegt directeur Dirk Holvoet. De sectorkoepel kon ondertussen ook zo’n 50.000 mondmaskers aankopen.

Door hun eigen zoektocht is de voorraad voldoende. “Wij kunnen zeker anderhalve maand verder. Toch blijven we een beetje teleurgesteld in de overheid. We begrijpen zeker dat ziekenhuizen prioriteit zijn maar al het bevuild linnen komt hier terecht en ons personeel moet evengoed beschermd zijn.” De overheid heeft de sector nu ook op de prioriteitenlijst gezet.

kasto80

Meest gelezen