Kan ik corona krijgen van een vleermuis? Veel ongeruste telefoontjes bij Vleermuizenopvang in Geel, nu dieren uit hun winterslaap komen

De vleermuizenopvang in Geel krijgt regelmatig ongeruste telefoontjes nu de vleermuizen uit hun winterslaap zijn gekomen. Mensen maken zich zorgen dat vleermuizen het coronavirus kunnen overdragen. "Er is geen nood tot ongerustheid" zegt een vleermuizenexpert bij Radio 2 Antwerpen: "De Europese vleermuis is geen drager van het coronavirus."

Corona bij vleermuizen?

Nu de vleermuizen hun winterslaap beëindigen, zie je ze ook weer rondvliegen. En dat merken ze ook bij Vleermuizenopvang de Laatvlieger in Geel want ze krijgen daar regelmatig ongeruste telefoontjes: "Dit is de periode, na de winter, dat mensen bellen omdat ze een vleermuis hebben gevonden. De dieren zijn verzwakt, hun vetreserves zijn op, zeker als ze voor de winter niet voldoende insecten hebben gegeten", zegt Hilde Mertens van de Vleermuizenopvang. Maar de schrik zit er in want mensen vragen: ""Ik heb een vleermuis gevonden en kan ik daar corona van krijgen?Voor alle duidelijkheid, dat kan niet. Het nieuwe coronavirus zou nog niet zijn aangetroffen bij Europese vleermuizen."

Chinese vleermuis

De vleermuis in China waarbij corona is aangetroffen, is de hoefijzerneusvleermuis en die vleermuis komt bij ons niet voor. "Onze vleermuizen komen niet met Chinese vleermuizen in aanraking en wij eten geen vleermuis zoals in China. Wij moeten ons niet ongerust maken, de "vleermuizenwereld' volgt het ook goed op. Bovendien is de kans dat je een vleermuis aanraakt bijzonder klein", aldus nog Hilde Mertens.

Hondsdolheid

Mensen die met vleermuizen werken, dragen altijd handschoenen, dat is standaardprocedure. "In onze buurlanden zijn al vleermuizen gevat die besmet zijn met hondsdolheid (rabiësvirus). In België zijn die nog niet aangetroffen maar wij willen geen risico's nemen. Dus neem de vleermuis altijd vast met een handschoen waar ze niet kan doorbijten. Zelfs al is het dier besmet met hondsdolheid, dan geraak je niet besmet, zolang ze niet door je huid bijt."

Vleermuizen helpen

Hoe kan je verzwakte vleermuizen helpen? "Laat de vleermuis een beetje drinken, leg een schroefdopje met water in de buurt. Als dat niet lukt, kan je de vleermuis best binnenbrengen bij een opvangcentrum en denk aan die handschoenen!", benadrukt Hilde Mertens nog. 

Meest gelezen