Videospeler inladen...

Kritiek op woonzorgbeleid in België: "Crisis pak je niet aan met 3 regio's, een federale overheid en crisiscomité"

Het woonzorgbeleid in ons land is te veel versnipperd en reageert te traag op de gebeurtenissen. Dat zegt Geert Uytterschaut van het internationale rusthuisnetwerk Orpea en van vzw VLOSO. Volgens Uytterschaut had hij drie weken geleden al gesignaleerd dat er nood was aan een taskforce, diezelfde taskforce die Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) vandaag in het leven heeft geroepen.  

Orpea is goed voor zo'n 1.000 woonzorgcentra wereldwijd, óók in Zuid-Europa. "We hebben veel lessen kunnen leren die we ook aan het kabinet hebben meegegeven", zegt Geert Uytterschaut in "De afspraak". "Wij hebben lessen geleerd uit zaken die misschien niet goed zijn aangepakt en die we dus beter konden aanpakken in onze woonzorgcentra."

Een drietal weken geleden hebben wij al aangedrongen op een taskforce

Geert Uytterschaut (Orpea)

Uytterschaut erkent dat er in Vlaanderen ook goede beslissingen zijn genomen, bijvoorbeeld om al aan het begin van de coronacrisis de woonzorgcentra te gaan isoleren, maar bewoners in hun kamers isoleren is dan weer niet gebeurd. "Ik begrijp de kritiek dat dit een psychologische belasting is, maar er kunnen ook andere opties worden bekeken." Uytterschaut heeft het over bijvoorbeeld extra wandelingen, extra animatie of extra bezoekjes van medewerkers van het woonzorgcentrum. "Dat vermijdt dat er interne contaminatie van bewoners is." 

De groep van Uytterschaut heeft geregeld contact met het kabinet van minister Beke. "Een drietal weken geleden hebben wij al aangedrongen op een taskforce", zegt hij. "We zijn in onze regio - denk ik - te veel in de theorie blijven hangen in plaats van in de daadkracht."

We hebben geen tijd meer om te zeggen dat we zullen zien of dat we gaan denken of dat we eens gaan navragen. Nee: actie!

Geert Uytterschaut (Orpea)

"We kunnen niet ontkennen dat we in Vlaanderen iets te laat zijn met concrete acties." Volgens Uytterschaut hadden we het debat dat we vandaag in het Vlaams Parlement hebben gehad eigenlijk al 2 à 3 weken geleden kunnen hebben. "Dat bewijst dat we iets te laat zijn."

Die vertraging heeft volgens hem ook veel te maken met de manier waarop onze gezondheidszorg georganiseerd is. "U weet dat er in de gezondheidszorg nog een heel grote versnippering van bevoegdheden is tussen de federale en de regionale overheden. Dit is één van de lessen die we zeker op tafel moeten leggen na deze crisis: hoe kunnen wij bevoegdheden meer kanaliseren. Een crisis pak je niet aan met drie regio's, één federale overheid, een crisiscomité en dergelijke meer."

Maar goed, de langverwachte task force is er nu. "We hebben geen tijd meer om te zeggen dat we zullen zien of dat we gaan denken of dat we eens gaan navragen.. Nee: actie!", roep Geert Uytterschaut op.

Bekijk hieronder het gesprek met Geert Uytterschaut in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen