Liveblog: Woonzorgcentra vrezen tekort aan zuurstof, Beke: "Oproep gedaan aan ziekenhuizen om bij te springen"

Na de harde kritiek op de aanpak van de coronacrisis in de woonzorgcentra, heeft minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) in het Vlaams Parlement een noodplan voorgesteld, dat vanaf vanavond wordt uitgerold. Eén van de maatregelen is de woonzorgcentra voorzien van het nodige materiaal, zoals zuurstof. De afgelopen 24 uur zijn er 205 nieuwe doden geteld door het coronavirus, maar voor het eerst is het totaal aantal mensen in het ziekenhuis gedaald. En VRT NWS  brengt een overzicht van de financiële steun die u kan krijgen tijdens de crisis. Volg hier al het coronanieuws op de voet in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u eerst de cijfers. Daaronder het belangrijkste nieuws dat we steeds bovenaan proberen te houden. Lees daaronder de laatste updates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Zuurstoftekort "nieuw" pijnpunt in woonzorgcentra: Beke doet oproep aan ziekenhuizen

De controverse over de onvolkomendheden in de woonzorgcentra in deze coronacrisis blijft groot. Naast het ongenoegen over de nood aan opleiding bij de zorgkundigen, de tekorten aan mondmaskers en beschermingsmateriaal en de trage uitrol van de testcapaciteit is er ook ongerustheid over een tekort aan zuurstof. Die zuurstof is erg belangrijk bij de palliatieve zorg van coronapatiënten.

"Bij elk overlijden heb ik zuurstof nodig gehad, zegt huisarts Erik Pinxten in "Terzake". Pinxten heeft veel patiënten in verschillende woonzorgcentra. "Ik hoor van het personeel op de werkvloer dat zuurstof een mogelijk probleem gaat zijn in de nabije toekomst. Dat betekent dat palliatieve zorgen een stukje moeilijker gaan worden.”

Directrice Dominique Roodhooft van vzw Zorg-Saam bevestigt dat er een zuurstofprobleem dreigt. "We hebben leveranciers die een paar weken geleden de zuurstoftoestellen zijn komen halen omdat er bij ons te veel stonden en men ze in de ziekenhuizen nodig had. Als het zo is dat alleen de ziekenhuizen die toestellen hebben, dan weet ik niet waarom wij de patiënten moeten verzorgen."

Bekijk de reacties van Erik Pinxten, Dominique Roodhooft en Wouter Beke in "Terzake" en lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

"Een woonzorgcentrum kan zeer veel doen, maar alles staat of valt bij materiaal", zegt Erik Pinxten. "In deze coronacrisis in het rusthuis is van in het begin materiaal een pijnpunt."

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft de noodkreet gehoord. "Ik heb vandaag een taskforce in het leven geroepen die vanaf morgen elke dag zal samenkomen. Daar zullen ook beschermingsmateriaal en ander materiaal aan de orde zijn. Als u het bijvoorbeeld over zuurstof heeft, is er een uitdrukkelijke oproep aan de ziekenhuizen gedaan om de woonzorgcentra bij te springen met het nodige materiaal, het nodige personeel en het nodige medisch materiaal", reageert hij in "Terzake".

Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V): "Er ligt een totaalplan klaar"

In het Vlaams Parlement heeft minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gezegd dat hij een plan klaar heeft voor de woonzorgcentra. Het plan telt tien punten. Het eerste punt gaat over de handhaving van de lockdown. "Op 27 februari zijn de eerste richtlijnen gestuurd naar de woonzorgcentra. De lockdown is er gekomen op 11 maart. Er zullen nog richtlijnen komen. We sturen daarin bij."

Ontdek het 10-puntenplan in het artikel hieronder:

Wallonië roept hulp van leger en civiele bescherming in voor woonzorgcentra

De Waalse minister van Volksgezondheid Christie Morreale (PS) vraagt steun van het leger en de civiele bescherming. Ze roept ook vrijwilligers met een medische achtergrond op om bij te springen in rusthuizen met een personeelstekort.

"Deze maatregelen zijn gerechtvaardigd, gezien de urgentie van de situatie", aldus Morreale. Volgens de minister zijn er momenteel in 116 van de ongeveer 600 woonzorgcentra in Wallonië haarden van besmetting. Het gaat dan om tien gevallen of meer per rusthuis.

Veel mensen stellen bezoek aan dokter uit wegens corona

Mensen stellen hun doktersbezoek uit in deze coronacrisis, ook al hebben ze klachten die niets met corona te maken hebben. Dat blijkt uit de vierde wekelijkse enquete van de Universiteit Antwerpen. Die peilt naar de effecten van de coronamaatregelen op ons leven.

225.000 mensen hebben de enquete van afgelopen dinsdag ingevuld. Eén op de vier deelnemers gaat niet naar een dokter of een specialist: omdat ze dokters niet extra willen belasten of omdat ze bang zijn om besmet te raken. Wegblijven van de dokter is geen goed idee, vindt professor Pierre Van Damme van de Universiteit Antwerpen.

Noodplan voor zorgsector telt 11 punten in plaats van 10: ook geestelijke gezondheid is aandachtspunt

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) is met de zorgsector een noodplan overeengekomen. In plaats van tien punten, zijn er elf punten afgesproken. Dat meldt Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro, na afloop van het overleg.

"Naast de punten die minister Beke woensdagnamiddag in het parlement heeft opgesomd is er een elfde punt bijgekomen dat gaat over de geestelijke gezondheidszorg van de bewoners en van de medewerkers", aldus Cloet.

Het plan zal nu worden uitgerold voor de woon-zorgcentra en de andere residentiële voorzieningen, bevestigt ook minister Beke.

Morgen gaat een taskforce van start, die geleid zal worden door topambtenaar Karine Moykens en die elke dag zal samenkomen. "We hebben goede hoop dat er nu heel snel acties zullen worden ontwikkeld en dat er dagelijks geschakeld kan worden", luidt het bij Zorgnet-Icuro.

Margot Cloet

Dwars door België: impressies van het land in stilstand tijdens de coronacrisis

Videospeler inladen...

Topambtenaar Karine Moykens gaat taskforce leiden die noodplan gaat uitrollen in woonzorgcentra

Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) bevestigt dat Karine Moykens de taskforce gaat leiden die het noodplan van de minister moet uitrollen. Moykens is secretaris-generaal van het Vlaams departement voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Ze leidt dus de administratie van Wouter Beke. In 2019 werd ze uitgeroepen tot overheidsmanager van het jaar. 

"We moeten alle zeilen bijzetten", zegt Beke in "Terzake". "We hebben tijdens de krokusvakantie al de eerste richtlijnen naar de woonzorgcentra gestuurd. We hebben de woonzorgcentra een week voordat ons land in lockdown gegaan is, al in lockdown geplaatst. We hebben bestellingen geplaatst voor mondmaskers en gels. Er was de vraag over de testcapaciteit, die hebben we opgenomen. Maar ik begrijp de bezorgdheden van de mensen op het terrein. De coronacrisis is voor iedereen enorm pijnlijk, maar zeker voor de meest kwetsbaren onder ons."

Karine Moykens

Dominique Roodhooft die een groep van 15 rusthuizen leidt, stelt zich vragen bij de teststrategie

Dominique Roodhooft, CEO van Zorg-Saam, een groep van woonzorgcentra, heeft het moeilijk met de strategie die nu toegepast wordt om te gaan testen op covid-19 in de woonzorgcentra. "Wij hebben 15 rusthuizen, waarvan er in twee een uitbraak is. Een van die twee centra is geselecteerd en daar gaat men iedereen testen, zowel het personeel als de bewoners. Dat begrijp ik niet. Had ik die testen gekregen voor mijn groep en had ik daar met artsen kunnen over overleggen waar ik die best kon inzetten, had ik dat liever zo gedaan", zegt ze in "Terzake".

Vandaag hebben de eerste Vlaamse woonzorgcentra van de overheid materiaal gekregen om hun bewoners te testen op het coronavirus. 85 centra kregen alles samen 11.000 testkits. In 55 van de geselecteerde woonzorgcentra denkt men dat er al een uitbraak is van het nieuwe coronavirus.

Meest gelezen