Videospeler inladen...

Lockdown in Wuhan nu echt voorbij, "mengeling van opluchting én bezorgdheid"

De Chinese miljoenenstad Wuhan kan weer vrijuit ademen: na zowat 11 weken is de quarantaine opgeheven. Inwoners zonder klachten (die "groen licht" krijgen via een door de staat ontwikkelde gezondheidsapp, red.) mogen de straat weer op. Ze mogen ook de stad weer in- en uitreizen zonder officiële toestemming. "Er heerst hier een mengeling van blijdschap, opluchting én bezorgdheid", zegt correspondente Leen Vervaecke.

Wuhan, in de oostelijke provincie Hubei, is de stad waar het nieuwe coronavirus rond de jaarwisseling voor het eerst opdook. Half januari werd Wuhan in volledige quarantaine geplaatst. Een ongeziene maatregel voor een stad met ongeveer 11 miljoen inwoners die een belangrijke transitstad is naar andere grote steden en plaatsen in China. Het openbaar vervoer werd volledig stilgelegd, niemand mocht de stad nog in of uit, en de mensen moesten binnen blijven.

De voorbije dagen al werden de maatregelen in Wuhan stapsgewijs afgebouwd omdat er in China geen binnenlandse besmettingen meer vastgesteld werden. En sinds middernacht is het einde van de lockdown compleet en definitief. Na bijna drie maanden kunnen alle inwoners die geen klachten hebben, de straat weer op. Ze mogen ook de stad weer in- en uitreizen zonder officiële toestemming.

De poorten staan niet wagenwijd open. Het gaat maar stapje voor stapje.

Correspondente Leen Vervaeke

Bekijk hier hoe Wuhan ontwaakt na het opheffen van de lockdown:

Videospeler inladen...

De treinstations en de luchthaven zijn weer open, "en hier is toch relatief veel volk", zegt correspondente Leen Vervaeke. "Er staan lange rijen mensen te wachten tot ze een trein kunnen nemen naar de plaats waar ze vandaan komen (veel Chinezen van buiten Wuhan zaten vast in de stad door de lockdown, red). Al is het in vergelijking met pre-coronatijden nog relatief rustig."

"Het is ook niet zo dat de poorten nu wagenwijd openstaan", zegt Vervaeke. "Normaal gezien rijden er dagelijks bijvoorbeeld 93 treinen naar de stad Guangzhou, vandaag zijn dat er maar 16. Het gaat allemaal stapje voor stapje en ze laten ook maar kleine hoeveelheden mensen tegelijk toe."

"Geen stad waar je voor je plezier naar buiten gaat"

Het einde van de quarantaine werd afgelopen nacht "gevierd" met een lichtshow op bruggen en gebouwen langs de Jangste-rivier, "maar daar zijn niet veel mensen naar gaan kijken. Wuhan is nog altijd geen stad waar je voor je plezier naar buiten gaat."

Onder de mensen heerst een gemengd gevoel. "Er is een mix van blijdschap en opluchting dat de quarantaine voorbij is, maar tegelijk is er ook bezorgdheid. Mensen die na al die tijd weer naar huis kunnen bijvoorbeeld, zijn opgelucht dat ze eindelijk naar huis kunnen, maar tegelijk stellen ze zich vragen. Hoeveel inkomensverlies hebben ze geleden, bijvoorbeeld. En welke regelingen zijn er op hun bestemming, moeten ze in quarantaine, en zo ja, thuis of in een door de staat georganiseerde instelling?"

Er gelden ook nog altijd maatregelen voor wie in Wuhan de straat op gaat. Zo is het dragen van een mondkapje verplicht. Voor bepaalde plekken geldt maar een beperkte toegang. Je moet je temperatuur laten controleren en/of je moet letterlijk "groen licht" krijgen via een door de staat ontwikkelde gezondheidsapp. Je moet een QR-code laten scannen die kan aantonen of je al dan niet besmet bent.

In heel China zijn volgens cijfers van de overheid 81.802 besmettingen vastgesteld en zijn 3.333 mensen overleden. Meer dan 50.000 besmettingen en meer dan 2.500 overlijdens vonden plaats in Wuhan. De voorbije 24 uur zijn er 62 nieuwe besmettingen bij gekomen, 59 daarvan bij mensen die uit het buitenland kwamen. Er worden ook 2 overlijdens gemeld.

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen