AFP or licensors

Waarom blijft de Franse president Macron zelf niet in zijn kot? 

President Emmanuel Macron bracht gisteren een bezoek aan Pantin, een drukbevolkte gemeente ten noorden van Parijs. Marcron werd er uitgejouwd, en kreeg achteraf veel kritiek omdat hijzelf en zijn lijfwachten de coronaregels aan hun laars zouden lappen. Macron, luister naar mijn woorden maar kijk niet naar mijn daden?  

In Pantin, ten noordoosten van Parijs, wonen bijna zestigduizend mensen. Veel huurappartementen, veel mensen van buitenlandse origine en veel vervuiling. Dinsdag bracht president Macron er een bezoek. Hij bedankte de bevolking omdat ze de isolatie-maatregelen respecteren en ging langs bij een medisch huis. 

Toch oogstte de president meer kritiek dan applaus. Deels omdat zijn aanwezigheid een kleine volkstoeloop veroorzaakte, met tientallen mensen dicht op elkaar gepakt. Met alle risico's op besmetting vandien. Deels ook omdat de president zelf te dicht bij zijn lijfwachten en medewerkers zou hebben gestaan, en de afstandsregels niet respecteerde. "Hij speelt voor Trump" was te horen. Macron gaf het slechte voorbeeld, en is dat niet het omgekeerde van wat een president zou moeten doen?

Het is geen toeval dat Macron het departement Seine-Saint-Denis uitkoos,  waar Pantin deel van uitmaakt en ook La Courneuve, waar hij dinsdag een sociaal centrum bezocht. Het departement is één van de armste van Frankrijk en vooral één van de zones die het meest getroffen is door het coronavirus. De voorbije weken zijn ruim zestig procent méér doden geteld dan normaal in deze tijd van het jaar.  Bovendien is het departement slecht bedeeld wat ziekenhuizen en medische zorg betreft. 

AFP or licensors

Macron zet levens op het spel voor een publiciteitsstunt 

Sommige bewoners in Pantin jouwden Macron uit of vroegen zijn ontslag. Vanop haar balkon riep een verpleegster "krijgen we nu eindelijk maskers aub?" en "waar gaat ge naartoe, er geldt een uitgaansverbod". Iemand schreef "tiens, nu er niemand op straat is komt hij plots toch eens naar de 93 (nummer van het departement)".

Een vrouw smeekte de president om hulp in coronatijden, ze voelde zich aan haar lot overgelaten. De basis van veel kritiek: dit bezoek is niet meer dan een stunt, bedoeld om de incompetentie en het slechte coronabeleid van de regering te verdoezelen. 

De oppositie, van uiterst links tot uiterst rechts, vond dat "Macron levens op het spel zet voor een publiciteitsstunt". Marine Le Pen van het uiterst rechtse Rassemblement National noemde het bezoek "consternant", verschrikkelijk dus. Al hebben anderen hun twijfels bij die bezorgdheid. "Vreemd hoe bezorgd Marine Le Pen plots is over onze gezondheid (van mensen met migratieachtergrond) en die van Emmanuel Macron." 

Het is ook nooit goed

Voor Macron pleit dan weer dan hij wel degelijk afstand hield tijdens het bezoek aan het medisch huis, en daar ook een mondmasker droeg. Hij maande de mensen tijdens zijn bezoek ook herhaaldelijk aan om de veiligheidsafstand te respecteren.

En de president heeft dan toch maar aandacht voor de achterstandswijken, waar de isolatiemaatregelen in kleine drukke appartementen veel zwaarder wegen dan elders. In het verleden liepen politici wel eens met een boogje om de Seine-Saint-Denis heen.

Er kan dus veel van Macron gezegd worden, maar niet dat hij afwezig blijft tijdens de coronacrisis. "Het is ook nooit goed" is bij zijn aanhangers te horen. Waarschijnlijk morgen donderdag spreekt de president de natie nog eens toe, en zal hij de quarantaine-maatregelen verlengen. Maar ook dat zien zijn tegenstanders alleen als propaganda. "Un pantin à Pantin" zette iemand op Twitter. Wat zoveel betekent als een clown, een marionet in Pantin. 

AFP or licensors

Parijs legt joggers aan banden en Macron uitgejouwd in arme wijk, bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen