AP2003

Rel over corona aan boord van vliegdekschip kost Amerikaanse minister de kop

Een rel over de aanpak (of het gebrek daaraan) van een corona-uitbraak aan boord van een vliegdekschip heeft tot het ontslag geleid van de Amerikaanse minister van Marine Thomas Modly. Hij zette enkele dagen geleden de kapitein van het schip aan de kant omdat die in een mail zijn ongenoegen had geuit over het gebrek aan hulp voor zijn bemanning. "Naïef en dom", was dat volgens Modly. Maar die opmerking kost hem nu zelf zijn baan.

Het vliegdekschip USS Theodore Roosevelt, een van de grootste oorlogsschepen ter wereld, kwam in het nieuws omdat verschillende tientallen van de bijna 5.000 opvarenden besmet bleken te zijn met het coronavirus.

De bemanningsleden leven erg dicht op elkaar, waardoor het aan boord niet lukt om de nodige afstand te bewaren. Kapitein Brett Crozier wilde daarom zowat de hele bemanning evacueren en in quarantaine plaatsen op het eiland Guam, waar het schip voor anker lag. Guam is een Amerikaans territorium in de Stille Oceaan, ten oosten van de Filipijnen. 

In een mail aan tientallen collega-officieren vroeg Crozier om hulp. "Als we nu niet handelen, mislukken we in onze zorg voor ons meest waardevolle bezit: onze mensen", schreef hij in een mail die uitlekte.

Maar de noodkreet van Crozier viel niet in goede aarde in Washington. Thomas Modly, aangesteld als interim-minister als opvolger van de door president Donald Trump ontslagen Richard Spencer, zei dat de kapitein "onnodig alarm sloeg". "Dat veroorzaakt paniek en creëert de perceptie dat de marine en dat de regering in gebreke blijven, wat gewoon niet waar is."

Staande ovatie

Crozier werd uit zijn functie gezet en overgeplaatst, maar kreeg bij zijn gedwongen vertrek wel een staande ovatie van de bemanning van de USS Theodore Roosevelt.

De duizenden bemanningsleden werden later door Modly toegesproken over het ontslag van Crozier. Die was zijn boekje te buiten gegaan, zei Modly, en had "verraad" gepleegd door de hiërarchie niet te respecteren. Hij noemde de ontslagen kapitein ook "te dom of te naïef" om het bevel te voeren.    

 

Te dom of te naïef om het bevel te voeren 

Modly's woorden werden echter opgenomen, en veroorzaakten nog meer controverse. In het Huis van Afgevaardigden vroegen Democraten om het vertrek van de interim-minister.

Modly hield het eerst bij excuses aan kapitein Crozier, maar heeft uiteindelijk toch ontslag genomen. Minister van Defensie Mark Esper accepteerde het ontslag en droeg meteen Jim McPherson voor als zijn opvolger. Die benoeming werd goedgekeurd door president Donald Trump.

Meest gelezen