"Betaal op tijd je factuur", zegt VOKA West-Vlaanderen

Zeven op de tien West-Vlaamse bedrijven zeggen dat hun klanten later betalen dan anders. Daarom vraagt het Vlaams netwerk van ondernemingen VOKA om ook tijdens de coronacrisis facturen op tijd te betalen, ook al is dat moeilijker dan anders. Terzelfder tijd vragen ze aan hun leden ook begrip, want nu al blijkt dat de briefwisseling en de mails tussen bedrijven bits beginnen te klinken.

De West-Vlaamse afdeling van het Vlaams netwerk van ondernemingen VOKA vreest een domino-effect: als een kleiner bedrijf niet meer op tijd betaalt aan een groter bedrijf, zal dat groter bedrijf op zijn beurt ook de facturen niet meer kunnen betalen. En zo gaat een hele sector kopje onder. VOKA richt zijn oproep naar gewone klanten van bedrijven, maar ook naar kmo's en grote bedrijven. 

Spanning loopt op

"Het is belangrijk dat we begrijpen dat we in hetzelfde schuitje zitten en dat we betalen als we kunnen en begrip proberen te hebben als het moeilijker gaat. Want de spanningen tussen bedrijven lopen nu al op", zegt Bert Mons van VOKA West-Vlaanderen. "We hebben inderdaad voorbeelden gezien van minder vriendelijke briefwisseling en e-mails tussen bedrijven. Zo waren er mails van leveranciers die niet eens een voorstel deden van een aflossingsplan voor hun klanten, maar dat kortweg oplegden. Daar moeten kleinere bedrijven het dan maar mee doen, met het risico dat ze een heel belangrijke klant verliezen als ze voorlopig niet kunnen betalen. Dat zijn zaken die absoluut een halt willen toeroepen."

Steden en gemeenten springen in de bres

Intussen maken verschillende steden en gemeenten geld vrij om tijdens en na de coronacrisis te investeren in de lokale economie. In Waregem voorziet het stadsbestuur 2,5 miljoen euro voor allerlei maatregelen. Elke inwoner zal een aankoopbon van 25 euro krijgen. Daarmee zullen ze kunnen kopen in de Waregemse winkels als die weer opengaan. De gemeente Bredene trekt een half miljoen euro uit. Na de crisis zal de kustgemeente bekijken hoe ze dat geld slim kunnen gebruiken.

Meest gelezen