Pxhere (Creative Commons CC0)

Wasserij uit Aarschot wast wekelijks 50 ton kledij en lakens van het UZ Leuven

Door de voorzorgsmaatregelen tegen het coronavirus van het verplegend personeel in het UZ Leuven draait wasserij Malysse uit Aarschot overuren. Zij doen de was van het ziekenhuis en hebben hun handen vol aan de arbeidskledij van het ziekenhuispersoneel.

"Dagelijks krijgen wij vuile was binnen van het UZ Leuven", vertelt Marcia Sempels van wasserij Malysse uit Aarschot aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "Per week wassen we zo'n 35 ton bedlinnen van het ziekenhuis en 11 ton arbeidskledij van het verplegend personeel."

"Het is niet zo dat we nu meer bedlinnen binnenkrijgen door het coronavirus, want sommige afdelingen in het ziekenhuis zijn tijdelijk niet actief omdat niet-dringende ziekenhuisopnames zijn weggevallen. Maar uit voorzorg verversen verpleegkundigen hun beschermingskledij vaker. Dus dat krijgen we nu veel meer binnen."

Vuil bedlinnen is besmet bedlinnen

"Het vuile bedlinnen dat binnenkomt, bestempelen we per definite als besmet linnen", vertelt Marcia. "Dat was ook al zo vóór het coronavirus. Ons personeel heeft de nodige inentingen, draagt handschoenen en mondmaskers."

Om het extra textiel te kunnen wassen, moeten de werknemers van de wasserij overuren draaien. "Het is nu paasvakantie, dus we kunnen jobstudenten inzetten overdag. Maar het blijft moeilijk om mensen te vinden die het werk willen doen. Het kan gebeuren dat iemand het te risicovol vindt. De vaste werknemers kennen de voorzorgsmaatregelen die we nemen, maar als je hier niet in thuis bent, kan het zijn dat het werk afschrikt."

Meest gelezen