Ook twee grote West-Vlaamse ziekenhuizen sturen personeel naar woonzorgcentra

Enkele grote ziekenhuizen in West-Vlaanderen bekijken hoe ze de woonzorgcentra in hun buurt kunnen helpen die getroffen zijn door corona. AZ Groeninge uit Kortrijk stuurt kleine teams uit. AZ Delta werkt donderdag, samen met de stad Roeselare een plan uit. Jan Yperman belegde begin deze week een (skype)conferentie met woonzorgcentra uit de buurt.

AZ Groeninge in Kortrijk is zeer recent begonnen met een beperkt aantal zorgkundigen uit te sturen naar woonzorgcentra. Het zijn teams van een drietal personen, maar ze kunnen bij hun doortocht heel wat kennis en ervaring in het woonzorgcentrum brengen, zegt Alain Balcaen van AZ Groeninge: "We hebben een eerste concrete vraag van een woonzorgcentum in de buurt gekregen, omdat er een uitbraak van covid-19 was. Wij hebben die vraag positief beantwoord door een drietal verpleegkundigen te sturen voor hulp en advies. We hebben intussen nog twee aanvragen. Elke aanvraag zullen we bekijken, zolang we het eigen ziekenhuis niet in gevaar brengen."

AZ Yperman organiseerde een grote (skype)vergadering

AZ Yperman uit Ieper belegde een grote vergadering met de woonzorgcentra, gedeeltelijk via skype. Daarin werd advies geleverd over handen wassen en over waar je sneller beschermend materiaal kan kopen. Mensen die in het ziekenhuis deskundig zijn in het buitenhouden van het virus, kunnen langskomen om de woonzorgcentra raad te geven. 

Nauwelijks marge

AZ Sint-Jan uit Brugge en AZ Damiaan uit Oostende gaven aan nauwelijks reservepersoneel te hebben. Ze kunnen dus niemand uitsturen. Eén enkele keer heeft AZ Damiaan een team uitgestuurd om bejaarden van een woonzorgcentrum te testen. Meer kunnen ze voorlopig niet doen. 

Meest gelezen