Witte rook uit Rome, de paasklokken mogen komen! Marc Van Ranst: "De paashaas heeft een essentieel beroep"

Stop de persen! Want er is goed nieuws: ondanks de strenge coronamaatregelen mogen de paasklokken uit Rome naar ons land komen. En ook de paashaas kan op zijn twee (lange) oren slapen: hij heeft een essentieel beroep, en mag dus blijven werken. "De politie is ervan op de hoogte, en zal de paashaas zeker niet storen", zegt viroloog Marc Van Ranst.

Voor wie zijn paasfeest al in het water zag vallen, is het een hele opluchting: de paasklokken zullen ook dit jaar naar ons land komen, en de paashaas mag zijn taak gewoon uitvoeren. "We hebben ons er de hele middag over gebogen", zegt viroloog Marc Van Ranst, "maar de beslissing was unaniem: dit is een essentieel beroep."

Maar wat dan met die niet-essentiële verplaatsingen? Mag de paashaas vrolijk rondhuppelen door ieders tuin, of kan hij hiervoor een boete krijgen? "De politie is op de hoogte", zegt Van Ranst, "ze zullen de paashaas niet hinderen tijdens zijn werk."

Ook aan zee zullen er paaseitjes te rapen zijn. "Na lang overleg met minister De Crem en de gouverneur van West-Vlaanderen hebben we een akkoord gesloten: ze knijpen een oogje dicht. De paashaas mag ook aan de kust mensen blij maken", luidt het bericht.

Ook Rome zet het licht op groen

En er is nog meer goed nieuws. Ook de paasklokken uit Rome mogen de grens oversteken om naar ons land te komen. "We onderhouden goede contacten met Rome, en men heeft ons verzekerd dat de paasklokken het land zullen kunnen verlaten", aldus Van Ranst.

Zullen de klokken het virus dan niet meenemen over de grens? Ook daar is over nagedacht, legt Marc Van Ranst uit: "De klokken zullen een alternatieve route volgen. Ze vliegen over de Middellandse Zee en dan zo via Frankrijk naar ons land. Op die manier vermijden ze Noord-Italië, dat zwaar getroffen is door het virus."

AP2006

Maar dat wil niet zeggen dat zomaar alles mag. De klokken mogen dit jaar niet komen in de tuin van oma en opa. Verder zal de paashaas ook zijn poten moeten insmeren, want rusten op een bankje, dat zit er niet in."Er zijn nu eenmaal dingen die mogen en dingen die niet mogen. Het zal er anders uitzien dan andere jaren, maar we moeten ergens een lijn trekken", verklaart Van Ranst. 

Of er evenveel paaseitjes zullen zijn als elk jaar, kan Van Ranst niet garanderen. "Het kan zijn dat er wat problemen zijn met de productie van chocolade." Maar wat minder mag misschien ook. Het belangrijkste onthouden we: het feest gaat door!

Wie toch nog niet helemaal gerustgesteld is, kan hier het volledige gesprek met Marc Van Ranst uit "De Wereld Vandaag" beluisteren:

NICOLAS MAETERLINCK

Meest gelezen