AFP or licensors

Zal de coronacrisis ons veranderen? "We zullen iets minder open en vrij worden"

Volgens ontwikkelingspsycholoog Bertus Jeronimus betekent de coronacrisis die we nu meemaken misschien wel de grootste aanpassing in ons dagelijkse leven, en dat zal ongetwijfeld niet zonder gevolgen blijven. Jeronimus ziet gevolgen op korte termijn, maar ook op lange termijn. Sommige gevolgen klinken positief, maar andere gevolgen zijn dat wellicht veel minder.

Jeronimus voorspelt grote effecten op korte termijn. "Meer onzekerheid, angst, depressie, frustratie en irritatie", zegt hij in "De wereld vandaag", op Radio 1. Maar na de SARS- en MERS-epidemieën - twee andere coronavirussen - bleken mensen ook klachten als vermoeidheid, spierpijn, slapeloosheid of hoofdpijn te ontwikkelen.

Ik voorspel minder tolerantie voor immigranten, maar vooral dat nationalisme de wind in de rug krijgt en dat landen zich vooral met hun eigen autonomie gaan bezighouden

Ontwikkelingspsycholoog Bertus Jeronimus

"Als we naar een langere termijn gaan kijken - in termen van maanden tot jaren - verwacht ik toch wel veranderingen in persoonlijkheid en hoe we onze sociale wereld organiseren", voorspelt Jeronimus. "Dat hebben we ook gezien na de grote economische depressie in de jaren 30 of bij de aanslagen van 11 september."

Deze coronacrisis is ongetwijfeld de grootste gezondheidscrisis die we meemaken sinds de Tweede Wereldoorlog. "Dit is zo'n grondige gebeurtenis die maar eens in een generatie voorkomt."

"Door die quarantaine zullen we meer introvert worden, wat minder gericht op sociale contacten en meer bezig met onze eigen binnenwereld." En dat geeft misschien ook wel minder gunstige sociale gevolgen. "Waarschijnlijk zullen we minder open van geest worden, minder tolerant tegenover andersdenkenden, minder interessen hebben in andere culturen of in dingen die we minder goed kennen."

Wie verwacht dat we voortaan zullen evolueren in de richting van een meer sociale maatschappij, heeft het volgens Bertus Jeronimus wellicht mis. "Ik voorspel minder tolerantie voor immigranten, maar vooral dat nationalisme de wind in de rug krijgt en dat landen zich vooral met hun eigen autonomie gaan bezighouden."

Misschien zullen we bereid zijn andere afwegingen te maken tussen veiligheid en vrijheid

Ontwikkelingspsycholoog Bertus Jeronimus

In zo'n wereld zullen veiligheid en bescherming belangrijke waarden worden. "Daarvoor gaan we dan naar de overheid kijken die dat moet organiseren", denkt Jeronimus. "We zullen iets minder open en vrij zijn in de nabije toekomst. Misschien zullen we bereid zijn andere afwegingen te maken tussen veiligheid en vrijheid." Denkt u maar aan de apps die momenteel worden ontwikkeld om het coronavirus verder in te dijken.

Er zijn ook positieve gevolgen mogelijk. "Dit dwingt ons tot reflectie over ons leven en evaluatie van onze prioriteiten", aldus Bertus Jeronimus. "We zullen ook blijer zijn met de sociale contacten die we hebben, al zal die langdurige isolatie wel iets doen met ons sociale netwerk." Jeronimus denkt dat er wel eens meer vriendschappen zouden kunnen sneuvelen.

Misschien evolueren we ook naar een soort anderhalve-metermaatschappij. "Ook het besef van persoonlijke ruimte zal veranderen." Daartegenover staat dat we misschien wel een nieuwe babyboom mogen verwachten of dat frustraties in iets positiefs worden omgezet.  

Meest gelezen